Svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč: Spominjajmo se, pomagajmo, ukrepajmo

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
17.11.2022 16:17

Tretjo nedeljo v novembru tudi v Sloveniji obeležujemo svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na Novih Žalah so se ob spomeniku  spomnili na žrtve prometnih nesreč.
Zavod Varna Pot

Že danes so v Zavodu Varna pot ta dan obeležili s poklonom ob spomeniku žrtvam prometnih nesreč na ljubljanskih Novih Žalah, osrednja prireditev pod sloganom za celo desetletje Spominjajmo se, pomagajmo, ukrepajmo pa bo v soboto v ljubljanski mestni hiši.

Ob dnevu, ko se spominjamo vseh preminulih in poškodovanih v prometnih nesrečah skupaj z njihovimi sorodniki, bližnjimi, prijatelji, sodelavci in znanci, policisti znova v javnost pošiljajo opozorilo: če ste uživali alkohol, nikar ne sedajte za volan, saj takšna nepremišljenost lahko vas ali naključne udeležence stane življenja. Posledice so vedno hude in uničujoče tudi za svojce in prijatelje. Zato bodite odgovorni vozniki, spoštujte svoje življenje in življenja drugih ljudi.

Da nenehna opozorila ne zaležejo, kažejo rezultati poostrenega nadzora policistov nad psihofizičnim stanjem voznikov minuli teden. "Novembrski čas okoli martinovega je namreč znan po številnih prometnih nesrečah, ki jih prepogosto povzročijo opiti vozniki. V tem času smo voznikom odredili 16.003 alkoteste. Od tega jih je bilo 410 pozitivnih, deset voznikov pa je preizkus odklonilo. Med pozitivnimi je bilo 279 kršitev do 0,52 mg alkohola na liter izdihanega zraka in 131 kršitev nad 0,52 mg/l. Policisti smo pridržali tudi 23 voznikov motornih vozil in začasno odvzeli 366 vozniških dovoljenj," so sporočili iz Generalne policijske uprave.

Poostren nadzor je potekal vzporedno z akcijo Slovenija piha 0,0. Cilj vseh aktivnosti je prometne udeležence osveščati, da so opiti vozniki nevarni vozniki. Vožnja pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi ima lahko resne posledice za voznika, njegove sopotnike in ostale udeležence v prometu, v najhujših primerih pa se takšna nesreča lahko konča tudi s smrtjo. Tudi pri pešcih predstavlja alkohol pomemben dejavnik tveganja. (epl)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta