Tožilstvo vztraja pri dosmrtni kazni za Gaspetija, ki je vzel življenje starim staršem in stricu

Vesna Lovrec
23.07.2021 15:22
Kazen 30 let zapora, ki jo je ljubljansko sodišče prisodilo Petru Gaspetiju zaradi smrti njegovih starih staršev in strica, ni postala pravnomočna. Zoper njo sta se pritožila tako tožilstvo kot obramba.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Gaspeti se je ves čas branil z molkom. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Zoper sodbo ljubljanskega okrožnega sodišča, ki je Petru Gaspetiju zaradi trojnega uboja izreklo kazen 30 let zapora, sta se pritožila tako obramba kot tožilstvo, so prvi poročali Delo in Slovenske novice. Tožilstvo višjim sodnikom predlaga, naj obtoženega obsodijo zaradi trojnega umora (in ne uboja) in mu izrečejo dosmrtno kazen zapora, obramba pa si prizadeva za oprostilno sodbo, saj da tožilstvo na prvostopenjskem sojenju sploh ni dokazalo kaznivega dejanja.

Mreža s kljukicami in križi

Kot je znano, je bil Gaspeti aprila obsojen zaradi uboja strica, babice in dedka. Tragedija se je zgodila 13. junija lani v vasi Škocjan pri Domžalah. Gaspeti se je najprej spravil na 51-letnega invalidsko upokojenega strica. Presenetil ga je v dnevni sodbi in ga zabodel v prsi. Ranjeni stric se je uspel umakniti v kuhinjo, a napadalec ni odnehal. Šel je za njim, ga večkrat zabodel v vrat in ga tako porezal, da je 51-letnik izkrvavel. Druga Gaspetijeva žrtev je bil njegov 74-letni dedek. Tudi on je zaradi vbodnih ran izkrvavel v kuhinji, za njim pa še njegova nepokretna 81-letna žena, ki jo je obtoženi napadel ležečo na kavču. Zadal ji je več vbodnih ran in ji na desnem stegnu z nožem narisal mrežo s kljukicami in križi, ki je spominjala na igro potapljanje ladjic.

Po dejanju je Gaspeti sam poklical policijo in povedal, da se je zgodil umor, da je vse pobil. Policiji je vrata odprl sam, držeč okrvavljen nož s 15-centimetrskim rezilom. Aretaciji se ni upiral, pripor je sprva prestajal v forenzični enoti mariborske psihiatrije, čez nekaj mesecev pa so ga premestili v pripor v Ljubljani. Izvedenec psihiater Dragan Terzič je namreč ocenil, da je bil Gaspeti v času zločina prišteven in se je zavedal, kaj je počel, čeprav je bila njegova prištevnost v času dejanja zaradi njegove mešane osebnostne motnje nekoliko zmanjšana, a ne bistveno.

Motiv za zločin se vse do danes ni razjasnil. Obtoženi, ki je policiji priznal, da za dejanjem stoji, je na sojenju ves čas molčal.

Sodni senat, ki mu je predsedovala sodnica Marjeta Dvornik, o Gaspetijevi krivdi za smrt starih staršev in strica glede na zbrane materialne dokaze ni dvomil, ni pa pritrdil zatrjevanju tožilstva, da je obtoženi kriv trojnega umora. Senat je ocenil, da niso izpolnjeni vsi elementi kaznivega dejanja umora, zato je očitek prekvalificiral v uboj. "Ni dvoma, da je šlo za zavestna, hotena kazniva dejanja, a niso bila izvršena na grozovit in zahrbten način," je v obrazložitvi sodbe argumentirala predsednica senata. Čeprav je Gaspeti žrtve večkrat zabodel in babici med umiranjem z nožem vrezal še mrežico s kljukicami in križi, je senat ocenil, da so vsi trije umrli sorazmerno hitro, v nekaj minutah, in da zato v obtoženčevem ravnanju "ni šlo za stopnjevanje nasilja in izživljanja nad žrtvami, da bi te čim dlje trpele".

Obramba predlaga novega izvedenca psihiatra

Tožilka Maša Podlipnik se z razlago prvostopenjskega sodišča nikakor ne strinja. Zaradi prekvalifikacije kaznivega dejanja in višine kazni je takoj po izreku sodbe napovedala pritožbo. Gaspetijev zagovornik, odvetnik Anže Mlinarič, pa aprila še ni bil prepričan o pritožbi. "S pravno kvalifikacijo sem zadovoljen, z višino kazni malo manj," je po izreku sodbe izjavil medijem. V zaključni besedi je sicer trdil, da njegovemu klientu tožilstvo ni dokazalo nobenega kaznivega dejanja. Da proti Gaspetiju, ki je dejanje policiji priznal, ni dokazov, advokat trdi tudi v pritožbi in poudarja, da so bile obtoženemu kršene pravice do obrambe. Denimo s tem, da sodišče ni sledilo predlogu obrambe za postavitev novega sodnega izvedenca za psihiatrijo, ki bi morda ugotovil drugače kot psihiater Terzič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta