V bankah na Krasu in v Brdih ropali Sicilijanci

Sledi bančnih ropov v Dutovljah in na Dobrovem so kriminaliste pripeljale vse do Sicilije. Doslej trije osumljeni so bili očitno specializirani za rope, dva so prijeli medtem, ko sta si že ogledovala nove tarče: banke v Posočju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za vsako dejanje vpletnim v roparsko tolpo grozi do 15 let zapora. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Lanskega avgusta in oktobra sta se na Dobrovem v Goriških brdih in v Dutovljah na Krasu zgodila ropa z več skupnimi podrobnostmi. Moška z zakritima obrazoma sta vlamljala sredi belega popoldneva, uslužbenkam grozila v italijanščini in grožnje podkrepila z nožem oziroma nečim, kar je spominjalo na pištolo, nato pa zbežala z ukradenima avtomobiloma znamke Fiat. Iz prve poslovalnice sta odnesla 35.000 evrov, iz druge nekaj več kot 7000 evrov gotovine.

Novogoriški in koprski kriminalisti so skupaj z italijanskimi kolegi iz Gorice in Trsta storilcema prišli hitro na sled, v zadnjih dneh pa dodatno potrdili njuno vpletenost in našli še enega pomagača. Vsi trije osumljenci prihajajo iz pokrajine Katanija na Siciliji. So stari znanci sodišč, ki so si tik pred prijetjem v Sloveniji že ogledovali nove tarče: banke v Tolminu in Kanalu.

Tarčo so si ogledovali več dni

Po avgustovskem ropu banke na Dobrovem so novogoriški in italijanski kriminalisti ugotovili, da so bile vpletene najmanj štiri osebe, ki so si z najetimi avtomobili več dni ogledovale bančno poslovalnico in se pripravljale na rop. Preden sta dva roparja vstopila v poslovalnico, sta na bančni avtomat nalepila obvestilo "V okvari", ki sta ga pred tem ukradla s tekočih stopnic večjega nakupovalnega centra na Goriškem. Kmalu so po besedah Marina Pangosa, vodje kriminalistične policije na Policijski upravi Nova Gorica, na sled prišli dvema Italijanoma, 43 in 27 let starima Sicilijancema.

Čez dober mesec dni sta roparja udarila ponovno. Uslužbenko banke v Dutovljah sta zvlekla izza blagajniškega pulta in ji pobrala okrog 7000 evrov gotovine. Podobno kot v Goriških brdih sta tudi tokrat zbežala z ukradenim Fiatovim avtomobilom, ki sta si ga sama ali s pomočjo drugih nekaj dni prej "sposodila" v Križu blizu Trsta. S pomočjo posnetkov nadzornih kamer so preiskovalci ugotovili, da se storilci okrog prevažajo s še enim vozilom, terenskim jeepom renegade, ki ga je 27-letnik najel v Italiji. To je bila tudi informacija, ki je ropa še bolj povezala. Mladenič je bil namreč isti, kot so ga sumili ropa na Dobrovem, z avtomobilom pa se je po ugotovitvah tržaške kvesture prevažal tudi 43-letnik, prav tako osumljen ropa na Dobrovem.

V Posočju iskali nove tarče

Štiri dni po ropu v Dutovljah so avto izsledili v Kanalu, v njem sta se vozila omenjena roparja. "Oba osumljenca sta v tem času že izvajala pripravljalna dejanja za izvršitev novega kaznivega dejanja ropa. V nadaljevanju preiskave je bilo ugotovljeno, da sta si z najetim avtomobilom ogledovala bančne poslovalnice v Tolminu in Kanalu. Istega dne so kriminalisti in policisti z območja Policijske uprave Nova Gorica izvedli prijetje moških v Solkanu in jim skladno z določili zakona odredili policijsko pridržanje," je včeraj pojasnil Pangos.

Storilca sta tako že od 7. oktobra v priporu. Z intenzivnim sodelovanjem z italijanskimi kolegi so nato v hišnih preiskavah, po zasegih telefonov in pregledu videoposnetkov prišli še do tretjega osumljenca, ki prav tako prihaja s Sicilije in je dan po prijetju njegovih dveh pajdašev pobegnil na jug Italije. Glede na to, da so bili vsi že zasačeni pri podobnih kaznivih dejanjih, kriminalisti sklepajo, da je šlo za združbo, specializirano za izvrševanje bančnih ropov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta