V Brežicah: S pištolo nagnal ljudi iz lekarne, se zabarikadiral v hišo in s šibrovko prerešetal policijska vozila

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
07.03.2024 17:21

Oborožen 59-letni moški, ki se je v sredo zabarikadiral v hišo, se je predal šele po dvanajstih urah, ko so mu specialci s solzivcem zaplinili hišo. V incidentu se ni nihče poškodoval.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S šibrovko je prerešetal več policijskih vozil. Sreča v nesreči je bila, da ni zadel nobenega človeka.
Policija

Med čakanjem na zdravila je 59-letni moški v sredo v lekarni v Brežicah izvlekel pištolo in vsakogar, ki je vstopil v lekarno, nagnal ven. Nato je sedel na stol in mirno čakal na zdravila. Zaposlenim ni grozil. Ko je lekarno zapustil, je nekajkrat s pištolo ustrelil v zrak.

Evakuirali stanovalce

Policisti so se v hipu odzvali na prijavo, moški pa je že pred njihovim prihodom zbežal domov in se zaprl v hišo. Ko so policijske patrulje obkolile njegov dom, je začel spet streljati. Uniformiranci so zavarovali širše območje in izvajali številne aktivnosti za zagotavljanje varnosti okoliških prebivalcev. Z zbiranjem obvestil so ugotovili, da moški, ki je bil v hiši sam, legalno poseduje več kosov lovskega orožja in pištol.

Osumljenega so pozivali, naj odloži orožje in pride iz hiše. Večkrat so poskušali vzpostaviti stik tudi po telefonu, a se ni odzval, zato so se vključili policisti specialne enote s specialnim oklepnim vozilom, pogajalci in psihologinja, kar je 59-letnik ignoriral. Ponovno je vzel orožje v roke in s puško šibrovko večkrat ustrelil proti policistom.

Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto France Brežičnik je pojasnil, da moški nikogar ni poškodoval, je pa obstrelil več policijskih vozil. Zaradi nevarnosti so policisti evakuirali stanovalce dveh sosednjih hiš.

France Brežičnik je razkril, da ima osumljeni orožni list za več pištol in lovskih pušk.
Policija

Po približno dvanajstih urah pogajanja z osumljenim, naj se preda, so policisti ocenili, da pogajanje ni več smiselno, saj se 59-letnik ni več odzival. V akcijo so šli specialci in (danes) ob 2.30 zjutraj v hišo vrgli solzivec in moškega prisilili, da je zapustil hišo. Z dvignjenimi rokami in brez orožja je stopil na balkon in se predal. Policisti so ga predali zdravstvenemu osebju, po pregledu v bolnišnici pa so moškega prepeljali v psihiatrično ustanovo, kjer ostaja na zdravljenju.

Pobuda za odvzem orožja

Novomeški kriminalisti medtem čakajo na odredbo za hišno preiskavo na domu osumljenega. "Opravili bomo kategorizacijo najdenega orožja in ga po zaključku preiskave predali upravni enoti s pobudo za odvzem orožja," so napovedali na Policijski upravi (PU) Novo mesto, kjer primer preiskujejo v smeri kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti in napada na policiste.

Neuradne informacije, da naj bi bil osumljeni upokojeni policist, na PU Novo mesto niso niti potrdili niti zanikali, so pa izjavo za javnost izkoristili tudi za pohvalo vseh sodelujočih, ki so morali posredovati zaradi incidenta. "Ponosni smo na vse sodelavce, ki so bili vključeni v reševanje zahtevne krizne situacije v strnjenem naselju, ki je trajala več kot dvanajst ur. S taktičnim pristopom, bogatimi izkušnjami, strokovnostjo, vztrajnostjo in potrpežljivostjo so rešili življenja, saj v dogodku ni bilo smrtnih žrtev ali poškodovanih, prav tako pa ni bil poškodovan osumljenec, ki je večkrat streljal in bil v svojem ravnanju nepredvidljiv. Moderna in kakovostna oprema je ključna za varno opravljanje dela policistov," so poudarili na PU Novo mesto in se zahvalili tudi vsem stanujočim v bližini incidenta - za strpnost in upoštevanje navodil policistov.

 

 

 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta