(VIDEO) Andrej Šiško užaljen zaradi očitkov tožilstva: Šlo je zgolj za provokacijo

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
06.03.2019 17:13

Vodja Gibanja Zedinjena Slovenija je v večurnem zagovoru ponovil, da je šlo zgolj za provokacijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Šiško je podal svoj zagovor, Matej Lesjak (desno v beli majici) še ne. 
Sašo Bizjak

Z večurnim zagovorom Andreja Šiška se je začelo sojenje Mariborčanu, vodji Gibanja Zedinjena Slovenija, zaradi očitka o ščuvanju k nasilni spremembi državne ureditve. Na zatožni klopi ob Šišku sicer sedi še Matej Lesjak, ki mu tožilstvo očita pomoč pri tem dejanju. Slednji je sodnici Vanji Verdel Kokol povedal, da je svojemu odvetniku Mihaelu Jenčiču preklical pooblastilo in se bo branil sam.
​Obtožnica, ki jo zastopa tožilec Tilen Ivič, Šišku očita, da je v času od 1. januarja 2017 pa do 5. septembra lani zato, da bi ogrozil ustavno ureditev, pozival k oboroženem uporu. V več nastopih, objavljenih na spletu, je ljudi prepričeval, da je država ogrožena in da je treba ukrepati, med drugim pa naj bi bil grozil nekdanjemu premieru Miru Cerarju in ga označil za veleizdajalca in celo morilca. Prvega septembra lani pa, tako tožilstvo, je v Apačah organiziral postroj Štajerske varde in se imenoval za njenega poveljnika. Tistim, ki so prišli na ta postroj, pa tam razlagal, da zakoni za njih ne veljajo in da je trenutno oblast treba odstranit. 5. septembra lani je na shodu proti beguncem v Metliki uporabo sile označil kot edini načrt za dosego ciljev. Naslednje juto so po Šiška prišli kriminalisti in sedaj je, zaradi ponovitvene nevarnosti, pol leta v priporu.
​Mateju Lesjaku tožilstvo očita pomoč pri ščuvanju k nasilni spremembi države ureditve. Vsaj dva človeka naj bi pripeljal na postroj v Apače, dogodek tudi snemal in poskrbel, da je bil ta objavljen na spletu.

Užaljen ob očitkih tožilstva

"Užaljen sem zaradi tega, kar mi očita tožilstvo," je svoj zagovor pričel Šiško. Kar nekaj minut je potreboval, da je vse listine in knjige, ki jih je želel uporabiti pri svojem zagovoru, med njimi je bila tudi slovenska ustava, pa kazenski zakonik in njegova leta 2011 izdana knjiga Resnice je zmaga, razpostavil po dolgi mizi. Da bo njegov zagovor dolg, je bilo pričakovati, saj se je pred kriminalisti in v preiskavi, kjer javnosti ni bilo, skupaj že zagovarjal deset ur.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta