(VIDEO) Policija o ugrabitvi: Voznik ravnal zelo prisebno, ugrabitelja obravnavali že zaradi vrste nasilnih dejanj

M.R., ČK
05.04.2019 10:32

Policija je predstavila podrobnosti o sinočnji ugrabitvi avtobusa Ljubljanskega potniškega prometa. Prisoten je bil tudi direktor LPP Peter Horvat.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ugrabljeni avtobus ljubljansk mestni avtobus

Vodja sektorja za organizirano kriminaliteto na ljubljanski policijski upravi Stojan Belšak je povedal, da je storilec, po naših informacijah Primož Z., na avtobus vstopil na postajališču Ajdovščina. Na postaji pri Drami pa je začel groziti vozniku. Takoj za tem se je ostalih sedem potnikov, ki so še bili na avtobusu, zateklo v zadnji del avtobusa. Policija je malo pred 21. uro prejela tri klice na interventno številko 113, da nekdo na avtobusu grozi z izvijačem.
Takoj so napotili več patrulj, ki so iskale avtobus, a ta ni več vozil po začrtani poti. ​Ko so opazili avtobus, ki je prevozil rdečo luč, so ugotovili, da gre za iskano vozilo in prižgali modre luči. 
{facebookpost}https://www.facebook.com/STA.Novice/videos/307512576588091/{/facebookpost}
Na Barju so malo pred priključkom na avtocesto policisti zapeljali pred avtobus in ga ustavili. Pristopili so k vozniku, ki je odprl vrata, in osumljencu ukazali, naj odvrže nevaren predmet. Tega ni upošteval in je še kar grozil. Policista na avtobusu še nista uporabila prisilnih sredstev, tudi zaradi lastne varnosti, ko pa je storilec izstopil, sta ga spet pozvala, naj se ustavi, a tega ni storil. Tam sta policista uporabila plinski razpršilec in začela vklepati osumljenca, ki se je pri tem upiral. 

Peter Horvat in Stojan Belšak
Pu Ljubljana

Pred tem grozil tudi na avtobusu Arrive

Še pred tem dogodkom, okoli 20. ure, je policija dobila prijavo od voznika avtobusa prevoznika Arriva Slovenija, ker je na avtobusu na relaciji Ljubljana-Bled, potnik, ki je imel plačano karto na relaciji Ljubljana-Kranj, grozil z izvijačem. Potem je na prvi avtobusni postaji pri Tivoliju voznik avtobus ustavil in odprl vrata. Storilec je takrat izstopil in odšel neznano kam. Je pa na avtobusu pustil svoj nahrbtnik, ki ga je policija zasegla in pregledala ter dala v analizo najdene predmete. Analiza bo pokazala, ali so bile v njem prepovedane droge, je pojasnil Belšak.

Stari znanec policije

Osumljenca so po besedah Belšaka že večkrat obravnavali zaradi nasilnih dejanj, obravnavali so ga tudi zaradi nasilja v družini. Večkrat je nasilno nastopal tudi proti uradnim osebam. 3. septembra lani se je z nahrbtnikom zabarikadiral v prostore za javna plačila v Kranju, kjer so morali posredovati policijski specialci. Sumili so namreč, da bi lahko imel pri sebi eksploziv, a se je izkazalo, da tega ni imel. V najmanj enem primeru, ko ga je orbavnavala policija, je bila odrejena tudi prisilna hospitalizacija. 
Policija še ne ve, zakaj je želel na Barje. So pa na območju Ljubljane odkrili njegovo osebno vozilo, ki ga je policija zasegla. 
V zvezi s tem dogodkom bodo na PU Ljubljana najverjetneje obravnavali kaznivo dejanje ugrabitve. 
Ali je bil osumljenec pod vplivom psihoaktivnih substanc, bo pokazala obdukcija. Policija sumi, da bi lahko bil pod vplivom, a tega ne more potrditi. 

Z voznikom je vse vredu

Direktor LPP Peter Horvat se je zahvalil vozniku za njegovo prisebno ravnanje. Sam je z njim govoril, povedal je, da je rdečo luč prevozil zavestno in kontrolirano, tako da drugih ni ogrožal. "Upamo, da se kaj takšnega več ne ponovi," je dodal direktor Horvat.​ Voznik, ki je sicer športnik in pozitiven človek, je v dobrem stanju. Sam izjav za javnost ne želi dajati. Je pa vse povedal policiji in Horvatu. Danes in preko vikenda je prost, če bo potreboval pomoč, pa mu jo bodo v podjetju nudili. 
Horvat je še dejal, da je danes dal navodilo voznikom, naj bodo še dodatno previdni in naj ob podobnih dogodkih ravnajo, kot jim velevajo navodila. 
Vozniki imajo tudi SOS tipko, ki pa v tem primeru ni bila uporabljena, ker je osumljenec ves čas nadziral voznika, je še povedal Horvat.
{facebookpost}http://pozareport.si/post/462118/lahko-noc-in-srecno-drozgu-je-hitro-uspelo-potopiti-jano-lady-in-druge-revije-vec-deset-novinarjev-pa-na-cesto{/facebookpost}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta