(VIDEO) Šarec o ugrabitvi v Beli Krajini: Sistem nacionalne varnosti deluje, ni potrebe za sejo Sveta za nacionalno varnost

A.L., M.R., STA
09.05.2019 11:56

Jože Senica, namestnik generalne direktorice policije, je ob tej priložnosti povedal, da slovenska policija dela vse in bo tudi v prihodnosti storila vse, da Slovenija ostane varna država. Ob tem opozarja, da kljub včerajšnjemu dogodku Slovenija sodi med najvarnejše države na svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žrtev včerajšnjega napada.
Dragana Stanković

Kot smo poročali, so včeraj pozno popoldne operativno-komunikacijski center v Kopru obvestili, da so neznanci iz vozila izpustili zvezanega starejšega moškega, ki naj bi mu pred tem ukradli vozilo in odvzeli ključe zidanice v Beli krajini. Moški se je po tem zatekel k bližnjim stanovalcem, ti pa so obvestili policijo in svojce.

Kaj so o dogodku povedali na policiji?

Župan Kavšek: Ljudem ob meji je treba vrniti občutek varnosti

Črnomaljski župan Andrej Kavšek je državo in ministrstvo za notranje zadeve pozval, naj okrepita tehnično varovanje meje s Hrvaško, hkrati pa je opozoril, da se je treba ob teh trenutkih izogibati populizmu. Sam dogodek obžaluje in meni, da se ne bi smel zgoditi. 
Je pa po njegovem mnenju zdaj ključno ljudem ob schengenski meji povrniti občitek varnosti. Sodelovanje s policijo ocenjuje kot dobro, pri tem pa pravi, da so policisti pri varovanju meje in odkrivanju nedovoljenih prehodov pogosto tudi preutrujeni in da bi morali tehnično varovanje meje okrepiti v tem smislu, da migranti ne bi mogli priti tako daleč od meje. Do omenjenega dogodka je namreč prišlo približno osem kilometrov od državne meje, je pojasnil.
Župan se je odzval tudi na napoved protesta, ki ga je za v soboto popoldne v Črnomlju napovedala Civilna pobuda Bela krajina, katere pobudnica je tudi njegova protikandidatka na zadnjih županskih volitvah iz vrst SDS Maja Kocjan. Župan je dejal, da je pravica ljudi, da povejo svoje mnenje. To morajo sicer po njegovem storiti miroljubno in se pri tem izogibati populizmu. "Treba je biti miren in realen, saj to niso populistične, temveč resne teme, resnost in mirnost pa sta ključ vsake resne komunikacije," je poudaril.
Glas ljudstva se mora po njegovih besedah slišati tudi širše, hkrati pa Kavšek upa, da bo protest pozitivno prispeval k reševanju problema nedovoljenega prehajanja meje.

Grims prepričan, da ilegalni migranti postajajo vse bolj agresivni

Poslanec SDS mag Branko Grims je na današnji novinarski konferenci spregovoril o pozivu SDS k ukrepanju v zvezi z varnostno situacijo in ugrabitvijo na južni meji. "Zgodba, ki se je odvila včeraj in ki smo ji priča od novega leta dalje, kaže, kako zelo so se motili tisti, ki so mislili, da je tema z ilegalnimi migranti končana in da so te stvari rešene in urejene. Seveda niso. Za Slovenijo so se šele začele," je dejal mag. Grims in dodal, da je z včerajšnjo ugrabitvijo skoraj 80-letne osebe v Beli Krajini »vrag dokončno odnesel šalo.«  Po besedah poslanca mag. Grimsa je ugrabitev jasno kriminalno dejanje. "Ne vem, če se zavedamo, kakšno srečo je imel ta gospod, da se mu nič ni zgodilo," je dodal poslanec Grims in dodal, da je tudi z včerajšnjo ugrabitvijo jasno, da postajajo ilegalni migranti vse bolj agresivni. 
"Stvari se zaostrujejo. V celotni Zahodni Evropi ilegalni migranti niso več tako dobrodošli kot so bili prej, po drugi strani padec ISISa in propad islamskega kalifata pomeni, da prihajajo v Evropo tisti, ki so se tam borili," je dejal Grims.
"Vlada je odgovorna za aktualno stanje in ne more se ljudem predlagati, naj se obnašajo samozaščitno," je bil jasen poslanec, ki je ob tem še dejal, da je prav vlada dolžna poskrbeti za varnost vsakega državljana in državljanke. "Vlada ima navsezadnje pooblastila, moč in aparat, da vse to uresniči, ljudje pa imajo vso pravico, da takšno ravnanje od vlade tudi zahtevajo. Če ne, bo samo vprašanje časa, kdaj se bodo začeli vrstiti pozivi in konkretni koraki, da se ljudje samozaščitno tudi organizirajo," je povedal Branko Grims.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta