(VIDEO) Tako so posledice največjega letošnjega požara na Hrvaškem videti iz zraka

A.L.
01.08.2019 09:08

V požaru, ki je bil podtaknjen, je bilo poškodovanih nekaj gasilcev, ki so požar gasili 20 ur.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

S pomočjo drona so strokovnjaki uspeli posneti posledice, ki jih je pustil obsežen požar v Šibeniku.Hkrati so s posnetki želeli pregledati tudi območja, ki veljajo za kritična in ki bi lahko ob neustrezni sanaciji ter nadzoru ponovno povzročila požar, poročajo hrvaški mediji.
Sicer pa se je z najobsežnejšim požarom na Hrvaškem letos borilo več kot dvesto gasilcev in vojakov. Ogenj je zajel okoli 900 hektarjev, nekaj časa je bila zaradi požara zaprta tudi tamkajšnja avtocesta. Ogroženih je bilo več hiš, a so vse ostale nepoškodovane. Kot so poročali lokalni mediji, je požar uničil le streho enega hleva.
{embed_youtube}https://youtu.be/Mn0TeBEnAtY{/embed_youtube}
Policijska preiskava je pokazala, da je bil požar podtaknjen, na požarišču so odkrili kocke za kurjenje ognja. Hrvaška policija je sporočila, da je podtikanja požara osumljena 53-letnica, ki je v preteklosti že bila obtožena povzročanja požarov. Takrat so policisti ugotovili, da je bila neprištevna, namesto zaporne kazni pa so ji izrekli obvezno zdravljenje na prostosti.
{twitter}https://twitter.com/Enrico_Evac/status/1155404136327892992{/twitter}
Za tovrstno kaznivo dejanje je sicer na Hrvaškem zagrožena kazen ed enega do deset let zapora. Kot so poročali hrvaški mediji, naj bi osumljenka v preteklosti zanetila sedem požarov, vse to je storila med 18. in 23. julijem 2017. Enega od požarov je zanetila v hlevu, pa v gozdu, na smetišču, ki se nahaja v bližini stanovanjskih hiš ter na zemljišču svojega soseda. Pri tem je uporabljala bakle in vžigalnik, zažgala cunje, natopljene v gorljivo snov in nato z njimi zažigala suho travo ter nizko rastje.
{embed_youtube}https://youtu.be/FB-3Wes5dms{/embed_youtube}
Gre torej za staro znanko policije, sicer uslužbenko podjetja HAC, ki upravlja s hrvaškimi avtocestami, neuradno naj bi delala na okencu za plačevanje cestnine, ki je s podtikanjem nedavnih požarov v Šibeniku povzročila nepopravljivo škodo. 
Največji letošnji požar na Hrvaškem ni terjal smrtnih žrtev, kljub temu pa se je med gašenjem poškodovalo nekaj gasilcev.
{embed_youtube}https://youtu.be/7YybpYOeMtc{/embed_youtube}

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta