Višje sodišče: Minister Mesec bo moral zaradi očitkov o razžalitvi ponovno sesti na zatožno klop

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
04.07.2024 16:19

Drugostopenjsko sodišče je razveljavilo sodni opomin, ki ga je Okrajno sodišče v Trbovljah izreklo ministru Luki Mescu, ker je pred šestimi leti nekdanjega predsednika Domovinske lige Bernarda Brščiča označil za fašista.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Luka Mesec Robert Balen
Foto: Robert Balen

Potem ko je Okrajno sodišče v Trbovljah lanskega novembra ministru za delo Luki Mescu izreklo sodni opomin zaradi razžalitve nekdanjega predsednika stranke Domovinska liga Bernarda Brščiča in se je minister zoper to odločitev pritožil, je Višje sodišče v Ljubljani sodni opomin razveljavilo in primer vrnilo v ponovno odločanje na prvostopenjsko sodišče. 

O tem je za medije minister že včeraj spregovoril sam. "Sodišče je pritrdilo mojim navedbam, da stvari, ki jih Brščič govori, lahko imenujemo fašizem," je Dnevniku izjavil Mesec, pri tem pa se mu je pripetil lapsus, saj je rekel, da je opomin razveljavilo vrhovno (namesto višje) sodišče.

Spomnimo: Brščič je kazenski pregon zoper mesca sprožil, ker ga je pred šestimi leti kot poslanec Levice na eni od sej državnega zbora označil za fašista. Brščič je Mesca preganjal tudi odškodninsko, vendar vsaj na prvi stopnji ni uspel. V odškodninski tožbi je od ministra zahteval 4000 evrov odškodnine in javno opravičilo v državnem zboru. Ljubljanska okrajna sodnica je takrat navedla, da se morajo poslanci sicer izogibati žaljenju, sramotenju ter izzivanju sovraštva in nestrpnosti, hkrati pa da je obramba demokracije in njenih načel "ena glavnih dolžnosti vsakega poslanca". 

 

 

 

 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta