Vojaku leto in sedem mesecev zapora

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
26.11.2018 20:39

Gorana Ognjenovića, ki je marca lani povzročil smrtno prometno nesrečo, je sodišče spoznalo za krivega. Za pobeg s kraja nesreče pa ni bil kaznovan, ker ni bilo dokazano, ali je zbežal, še preden je ponesrečeni umrl.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po povzročitvi tragedije je poskusil zabrisati sledi. Z avtomobila je snel registrski tablici, a so ga policisti prijeli že dve uri po nesreči.
Andrej Petelinšek

Vojak Goran Ognjenović, ki je na avtocesti do smrti povozil poklicnega šoferja tovornjaka, bo moral za leto in sedem mesecev v zapor, če bo sodba, ki mu jo je danes izreklo mariborsko sodišče, postala pravnomočna. Takšno kazen mu je zaradi povzročitve smrtne nesreče iz malomarnosti določila sodnica Barbara Nerat. Izrekla mu je tudi ukrep prepovedi vožnje avtomobila za eno leto, očitka, da je poškodovanca zapustil v nesreči, pa ga je oprostila.

Če bo sodba postala pravnomočna, Goranu Ognjenoviću poleg zapora grozi tudi izguba službe v Slovenski vojski.
Vesna Lovrec

Tragedija zaradi počene pnevmatike

Tožilka Ivanka Slana je pri očitku vztrajala tudi zato, ker Ognjenoviću ni mogla spregledati, da je po nesreči pobegnil in poskušal zabrisati sledi. Iz cordobe, s katero je trčil v voznika madžarskega tovornjaka, je snel registrske tablice in zapustil prizorišče. Nesreča se je zgodila 14. marca lani na avtocesti med Vrholami pri Slovenskih Konjicah in Slovensko Bistrico. Okoli 18.50 je 48-letni madžarski državljan Arzen Denes Varga ustavil tovornjak, ker mu je počila pnevmatika. Ko se je lotil menjave pnevmatike, se je zapletlo na prehitevalnem pasu iz smeri Tepanj proti Slovenski Bistrici. Neki voznik osebnega avtomobila je na njem zmanjšal hitrost v trenutku, ko je za njim na premajhni varnostni razdalji s seatom cordobo pripeljal Ognjenović. Pričel je zavirati, a je avto zaradi prevelike hitrosti pričelo zanašati po cestišču. Zaneslo ga je v desno, prek voznega pasu na odstavni pas, kjer je stal šofer tovornjaka. Ognjenović je s cordobo trčil vanj, poklicnega voznika je vrglo čez pokrov motorja in vetrobranskega stekla na brežino.
Varga je umrl najkasneje 15 minut po trčenju, je ocenila patologinja, v sodnem postopku pa je bilo ključno vprašanje, ali je obtoženi storil karkoli, da bi mu pomagal. "Žal mi je, kar se je zgodilo. Dvajset minut sem bil ob njem. Poslušal sem njegovo dihanje in preverjal srčni utrip. Ničesar nisem zaznal, človek je bil mrtev," je Ognjenović v svojem zagovoru ponovil tudi danes Okoliščino, da je poskušal zakriti sledi o povzročitelju nesreče, pa je opravičeval s pojasnilom: "Bil sem v totalnem šoku, sploh nisem razmišljal." Tudi njegov zagovornik Branko Derstvenšek je poskušal sodišče prepričati, da je bil njegov klient v tako hudem stresu, da se mu je zamračil um, vendar izvedenka psihiatrinja tega ni potrdila. Ocenila je, da se je bil Ognjenović kljub šoku zmožen obvladati, prav tako pri njem ni zaznala globlje motnje pri razumski sposobnosti, pač pa nasprotno: "Ravnal je samozaščitno, vzel je tablice in pobegnil."

"Mrtvemu ni mogoče pomagati"

Tega, da je do smrti zbil človeka, Ognjenović ni nikoli zanikal, vendar na predobravnavnem naroku kljub temu odgovornosti za dejanje ni hotel prevzeti. Če bi jo, bi tožilstvo takrat zanj predlagalo kazen 20 mesecev zapora in se strinjalo, da je odsluži v alternativni obliki vikend zapora. Danes, ko je tožilka Ivanka Slana sodišču predlagala, naj mu za povzročitev smrtne nesreče in za zapustitev poškodovanca v nesreči izreče enotno kazen leto in deset mesecev zapora, pa je izrecno poudarila, da se tožilstvo ne strinja s tem, da bi obtoženi kazen prestal v alternativni obliki. Odvetnik Derstvenšek je sodišču predlagal izrek pogojne kazni za povzročitev smrtne nesreče iz malomarnosti, o očitku zapustitve poškodovanca v prometni nesreči pa je menil, da Ognjenović ne more biti obsojen, ker "mrtvemu človeku ni mogoče pomagati". Temu je pritrdila tudi Neratova in poudarila, da je pri kaznivem dejanju zapustitve poškodovanca v prometni nesreči potreben naklep, ki pa Ognjenoviću ni bil dokazan. V postopku ni bilo mogoče z gotovostjo ugotoviti, ali je bil Varga mrtev, še preden je obtoženi zapustil kraj nesreče. So pa zdravniki potrdili, da so bile posledice tako hude, da mu življenja niti takojšnja pomoč ne bi mogla rešiti, je oprostilni del sodbe argumentirala Neratova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta