Z AMZS v tekmo za najboljšega mladega voznika

ČK
28.02.2022 11:37

Statistika že nekaj let kaže na to, da so mladi v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami, kljub manj vozniškim izkušnjam, vse bolj varni vozniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Modlic/amzs

Avto-moto zveza Slovenije (AMZS) šesto leto zapored organizira izbor Najboljši za volanom, s katerim bo Slovenija maja dobila najboljšo mlado voznico in najboljšega mladega voznika leta. Tekmovanje se širi v vse več evropskih držav, letos pa bo potekalo v Madridu. Namen izbora je ozaveščanje mladih o prometni varnosti, so sporočili iz zveze.

Kako bo potekal izbor? Za vstop na praktični del tekmovanja morajo mlade voznice in vozniki do 26. leta starosti najprej izpolniti test na spletni strani AMZS, ki bo odprt do vključno 24. marca. Ta vsebuje vprašanja s področja cestnoprometnih predpisov, avtomobilizma, motoroznanstva, prometne varnosti, prve pomoči in poznavanja AMZS ter partnerjev izbora. Sledil bo praktični del, ki bo potekal v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem 12. in 13. aprila, nanj pa se bo uvrstilo najboljših 50 reševalcev in 50 reševalk. V finalu 29. maja se bo pomerilo najboljših deset polfinalistk in polfinalistov.

Zmagovalka in zmagovalec se bosta 8. in 9. oktobra pomerila še na evropskem tekmovanju v Madridu, ki ga bo organiziral španski avtomobilski klub RACE pod okriljem mednarodne avtomobilistične zveze FIA, ki združuje avtomobilske klube iz Evrope, Afrike in Bližnjega vzhoda.

Tekmovanje se že nekaj let širi po Evropi, prvi mednarodni izbor Best Young Driver je potekal leta 2019 na Vranskem, za leti 2020 in 2021 pa ga je organiziral poljski avtomobilski klub PZM, so navedli v zvezi.

Statistika, ki jo vodijo, že nekaj let kaže na to, da so mladi v primerjavi z drugimi starostnimi skupinami, kljub manj vozniškim izkušnjam, vse bolj varni vozniki.  "Analiza starosti voznikov avtomobilov kot povzročiteljev prometnih nesreč s hudo telesno poškodbo ali umrlimi udeleženci za dvajsetletno obdobje kaže, da število povzročiteljev najhujših prometnih nesreč med najmlajšimi vozniki avtomobilov vseskozi upada. Prepričani smo, da je tako pomembno zmanjšanje števila povzročiteljev najhujših prometnih nesreč med mladimi vozniki, starimi med 18 in 24 let ter med 25 in 34 let, rezultat dodatnega usposabljanja za voznike začetnike in najrazličnejših drugih preventivnih aktivnosti. Pri drugih starostnih skupinah – kljub bolj varnim avtomobilom in izboljšani cestni infrastrukturi, a brez sistematičnega dela z vozniki, napredka ni oziroma pri starostni skupini 65+ število povzročiteljev celo strmo narašča," pravi vodja področja varna mobilnost pri AMZS Erik Logar.

Število povzročiteljev najhujših prometnih nesreč med najmlajšimi vozniki avtomobilov, starimi med 18 in 24 let ter med 25 in 34 let, namreč vseskozi upada. To naj bi bil rezultat dodatnega usposabljanja za voznike začetnike in najrazličnejših drugih preventivnih aktivnosti.

Izbor Najboljši za volanom vsako leto privabi več sodelujočih, lani so mladi izpolnili skoraj 5200 spletnih testov. Prvi izbor najboljšega mladega voznika je potekal leta 1993, tekmovanje pa so obudili leta 2017. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta