Z upiranjem policiji "pojoči major" storil prekršek, ne kaznivo dejanje

Damijana Žišt Damijana Žišt
29.04.2019 19:35

Ljubljansko okrožno sodišče je izdalo zavrnilno sodbo obtoženemu Ladislavu Trohi zaradi preprečitve uradnega dejanja policistom, ki so posredovali ob deložaciji družine Zorana Vaskrsića v Litiji. In sicer zato, ker je tožilstvo ugotovilo, da je bil prav zaradi te zgodbe že pravnomočno kaznovan v prekrškovnem postopku, zaradi česar mu za isto dejanje ne morejo soditi še v kazenskem postopku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še preden se je pred hišo v spremstvu policije pojavil izvršitelj Boris Letnar, ki je izvedel napovedano deložacijo, so se začeli zbirati člani gibanja 15o in še nekateri drugi slovenski državljani.
Igor Napast

Zaradi kaznivega dejanja poskusa preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi sta se na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča že aprila 2014 znašla obtoženi Ladislav Troha, javnosti bolj znan kot pojoči major, in Benjamin Radovan. Kazenski postopek proti njima so sprožili, ker sta se po prepričanju kriminalistov in tožilstva marca 2012 uprla policistom, ki so skupaj s sodnim izvršiteljem Borisom Letnarjem potrkali na vrata družinske hiše Zorana Vaskrsića v Litiji, da bi deložirali družino. Ob prihodu policije pa so deložirana družina, člani gibanja 15o in nekaj drugih slovenskih državljanov z živim ščitom poskušali preprečiti prisilno izselitev družine. Danes pa je sodišče za Troho izdalo zavrnilno sodbo.

Kljub umiku obtožbe dolžan za stroške

Pet let od predobravnavnega naroka, ki je bil razpisan aprila 2014 - Troha in Radovan se ga nista udeležila, zato je bil preložen -, se je zgodba za Troho končala z umikom obtožnice. Tožilstvo jo je umaknilo zato, ker je bil Troha po dogodku z deložacijo družine Vaskrsić v Litiji kaznovan že po zakonu o prekrških, in sicer na denarno kazen 900 evrov, zaradi česar mu za isto dejanje ne morejo soditi še v kazenskem postopku. Kljub temu pa se je sodni postopek razvlekel na pet let, ker se Troha nekajkrat ni udeležil sojenja, zamenjal pa se je tudi sodnik, ki je sodil na predobravnavnem naroku. Sodišče je primer nato dodelilo Marku Češnovarju, ki je  v kratki obrazložitvi zavrnilne sodbe pojasnil, da bo sodišče ne glede na to, da je tožilstvo umaknilo obtožnico zoper njega, od Trohe terjalo delno plačilo sodnih stroškov. "Pri vas so nastali stroški prisilne privedbe ter plačilo detektivom, ki so vas iskali zaradi vročitve sodne pošte. Ostalih stroškov sodnega postopka ste oproščeni," je povedal sodnik. Troha ni ostal tiho. "Norost, da moram jaz plačati stroške za osemletni nesmiselni kazenski pregon. Prosim vas, da to umaknete," je nagovoril sodnika. On pa ga je prekinil s stavkom: "Sojenje je končano." Za obtoženega Radovana pa se je sodni proces končal leta 2014 z obsodilno sodbo. Na predobravnavnem naroku junija 2014 je priznal krivdo in bil obsojen na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo dveh let.

Ladislav Troha: "Norost, da moram plačati stroške za osemletni nesmiselni kazenski pregon."
Andrej PETELINŠEK

Policista brcnil v glavo

Dogodek, zaradi katerega sta Ladislav Troha in Benjamin Radovan pristala v kazenskem postopku, se je zgodil 16. marca 2012 na bučnem protestu zaradi deložacije družine Zorana Vaskrsića v Litiji. Vaskrsić je bil 124 evrov dolžan ljubljanskemu podjetju Vodovod - Kanalizacija. Ker dolga ni pravočasno poravnal, je litijsko sodišče njegovo hišo prodalo na javni dražbi. Dolg je poplačal, ko je izvedel za prodajo hiše, po poplačilu je podjetje Vodovod - Kanalizacija urgentno umaknilo izterjavo. Na litijskem sodišču so prav tako izdali sklep, da je izvršba ustavljena. A sodnica je ustavila le izterjavo dolga, hiša pa je bila novemu lastniku prodana že pred poplačilom dolga. Medtem ko je družina Vaskrsić zapuščala hišo, se s tem okoli dvajset aktivistov ni strinjalo. Izvršitelju so zaprli pot in za njegova opozorila, da mora opraviti deložacijo, sicer bodo ukrepali s silo, se podporniki družine Vaskrsić niso menili. Zato so policisti protestnike, med njimi Radovana in Troho, večkrat opozarjali, naj se umaknejo. Ker tega niso upoštevali, je policija ukrepala. Troha naj bi se bil, potem ko so ga trije policisti izvlekli iz množice, začel fizično upirati, zaradi česar je po tleh padel eden izmed policistov. Zato so policisti Troho prijeli za noge in roke ter ga odnesli proti policijskemu vozilu. Napeli so kar nekaj svoje moči, preden so ga vklenili, saj naj bi jih bil med postopkom brcal. Prav tako se je po obtožbi policistom upiral Radovan in v glavo brcnil enega policista. Ti so ga s skupnimi močmi obvladali in strpali v policijsko vozilo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta