Zaradi nasilnih viol je bil policist primoran po derbiju v Mariboru izvleči pištolo

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
02.05.2022 17:17

Po sobotnem nogometnem derbiju v Mariboru se je več deset pobesnelih pripadnikov navijaške skupine Viole zneslo nad policisti. Brcali so jih in grabili po njihovi opremi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trije policisti so bili v incidentu lažje poškodovani, če ne bi nosili posebne zaščitne opreme, bi se končalo hujše.
Marko Vanovšek

Niti pred niti med sobotnim nogometnim derbijem med Mariborom in Koprom v mariborskem Ljudskem vrtu nič ni kazalo na to, da se pripravljajo kakršnikoli navijaški izgredi. Zdelo se je, da tudi policija med načrtovanjem varovanja tega dogodka ni uvrstila med tekme z visokim varnostnim tveganjem. Dan pred tekmo namreč javnosti ni posebej obveščala o tem, da bo policija zaradi učinkovitega zagotavljanja varnosti ljudi in premoženja ter spremljanja in dokumentiranja policijskih postopkov uporabila tehnična sredstva za fotografiranje in video snemanje. Tovrstnih policijskih obvestil pred nogometnim dogodkom v Mariboru je javnost vajena predvsem, ko je govor o tekmi med NK Maribor in Olimpijo. Takrat policija obiskovalce športne prireditve vnaprej obvešča tudi o tem, da bo organizator tekme pri vhodih na stadion izvajal tako imenovano personalizacijo vstopnic.

Posnetek na tribuni gostujočih navijačev, ko še nič ni kazalo na to, da bo situacija po tekmi prerasla v hud izgred zoper policijo
Igor Napast

Pištolo je usmeril v zrak

Pred derbijem minulo soboto je vse našteto odpadlo. Kot rečeno, tudi med tekmo nič ni kazalo na to, da bi se pripadniki navijaških skupin udarili med seboj ali s policijo. Razen običajnih navijaških vzklikov s tribun in tu in tam kakšne prižgane bakle se ni zgodilo nič takšnega, kar bi terjalo posebno posredovanje policije. Ekipi sta se razšli z remijem 1:1 in vse se je zdelo v najlepšem redu, med zapuščanjem navijaških tribun pa se je zgodil preobrat, zaradi katerega je bil policisti primoran izvleči pištolo. Incident so domnevno zakuhali pripadniki navijaške skupine Viole, kar so očividci tudi snemali in objavljali na družbenih omrežjih, a posneti izgredi niso ostali prav dolgo med javnimi objavami.

Preverili smo, kaj se je dogajalo. Tiskovna predstavnica Policijske uprave Maribor Anita Kovačič Čelofiga je razložila, da so policisti po koncu tekme z obiskovalcem prireditve izvedli postopek, ker je ta predhodno kršil javni red in mir. V policijski postopek se je nato vmešalo več deset navijačev. Kovačič Čelofigova je v policijskem jeziku pojasnila, da je prišlo do kršitve javnega reda in miru in tudi podanih elementov suma storitve kaznivega dejanja, zaradi česar so policisti uporabili prisilna sredstva.

Iz posnetka, ki smo si ga ogledali, pa je izhajalo, da so navijaški huligani postopek zoper enega izmed njih izkoristili za obračun s policijo. Tolkli so po uniformirancih, grabili za njihove tonfe (palice, ki jih policija uporablja kot prisilno sredstvo), jih brcali. "Tri policiste je med izvajanjem policijskih nalog neposredno napadlo več navijačev z udarci in brcami, tudi ograje so metali vanje," je navijaški izgred povzela Kovačič Čelofigova in potrdila informacijo, da je policist izvlekel službeno pištolo. "Usmeril jo je v zrak in jo na takšen način pripravil za morebitno uporabo, če drugače ne bi mogel odvrniti sočasnega protipravnega napada, s katerim je bilo ogroženo življenje policistov," je tiskovna predstavnica utemeljila ravnanje policista in poudarila, da nihče od policistov službenega orožja ni uporabil. "Izvlek pištole in varovanje postopka z izvlečenim ali pripravljenim orožjem ne štejeta za uporabo prisilnega sredstva," je dodatno pojasnila Kovačič Čelofigova.

Poškodovani trije policisti

Po njenih besedah so bili v dogodku trije policisti lažje poškodovani, poznavalci tovrstnih situacij pa so nas opozorili, da bi bilo njihovo stanje mnogo hujše, če ne tragično, če ne bi šlo za pripadnike posebne enote, ki so za tovrstne dogodke ne samo posebej izurjeni, pač pa tudi zaščiteni z ustrezno zaščitno opremo (čelade, posebni jopiči, ščiti).

Policisti o sobotnem izgredu intenzivno zbirajo obvestila in nadaljujejo s preiskavo varnostnega dogodka. Po besedah Anite Kovačič Čelofiga ne samo v smeri kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, ampak tudi glede okoliščin uporabe prisilnih sredstev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta