Zaradi okuženega pripornika prekinili sojenje. Sodnik se je obregnil tudi ob Anisa Ličino

Damijana Žišt Damijana Žišt
04.01.2022 18:00

Na nadaljevanju sojenja domnevnim trgovcem z drogo so na sodišču s covid testom testirali dva pripornika, in ker je bil eden pozitiven, zdaj vsem, ki so bili v sodni dvorani z njim, grozi karantena.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Poleg prvoobtoženega Aleša Zupančiča krivdo zanika še 13 drugih, 19 obtoženih pa se je za dejanje pokesalo in so bili obsojeni.

Tomaž SKALE/Dnevnik

"Sojenje bomo za danes zaključili. Obtoženi Branko Ščulija je bil pozitiven na covid testu. Vam, pravosodnim policistom, pa sporočam, povejte upravi zapora, da je treba pripornike testirati pred prihodom na sodišče, ne šele tukaj. Vsi, ki ste v sodni dvorani, pričakujte sporočilo NIJZ, da boste morali v karanteno," je bil danes na nadaljevanju sojenja obtoženim trgovine z drogo, ki poteka na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, jasen predsednik sodnega senata Srečko Škerbec. Na sklicanem naroku se je zapletlo še pred rezultati testiranja, med ugotavljanjem prisotnosti obtoženih. Na zatožni klopi ni bilo Anisa Ličine. Njegov zagovornik Jurij Strouhal iz odvetniške pisarne Miloša Zarića je razložil, da je Ličina sporočil, da je bil na novoletni zabavi in da so od tam prisotni zdaj vsi okuženi, zato je tudi sam opravil hitri test, ki je pokazal, da je pozitiven. Ličina se je po besedah odvetnika naročil še na PCR-test. "A ni bil Ličina enkrat že pozitiven? Ali lahko zboliš dvakrat ali se to dogaja le Ličini?" se je vprašal sodnik.

Ni kazal znakov bolezni, test je bil pozitiven

Takoj zatem je za besedo prosila nova zagovornica Gregorja Mandlja in predlagala preložitev obravnave, ker je po uradni dolžnosti obrambo obtoženega prevzela šele v ponedeljek in se v enem dnevu ni mogla pripraviti na tako obsežen primer. Še preden je sodnik odločil o predlogu, se je oglasil zagovornik Svetlana Stepića, odvetnik Branko Gvozdič, in izjavil, da njegov varovanec toži, da se že več dni slabo počuti in kašlja. "Ne vem, zakaj ga niso testirali v priporu. Prosim, da se obravnava prekine in se obtoženega testira," je predlagal Gvozdič. "Ja, lepo, da to poveste šele zdaj, ko smo v dvorani skupaj že pol ure," je bil ciničen sodnik Škerbec, a predlog odvetnika je sprejel.

​Ker so pravosodni policisti v istem vozilu kot Stepića iz pripora na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani pripeljali tudi Ščulijo, so se odločili, da morata hitri test opraviti oba. Rezultat je bil naslednji: Stepić, ki se je slabo počutil, je bil na testu negativen, Ščulija, ki ni kazal znakov bolezni, pa je bil pozitiven. Pravosodnim policistom ni preostalo drugega, kot da pripornika odpeljejo nazaj za zapahe, tam so ju namestili v karanteno, sodnik Škerbec pa je nadaljevanje sojenja preložil za dva tedna.

Kot smo poročali, tožilstvo obtoženim očita sodelovanje v hudodelski združbi, ki je od septembra 2017 do januarja 2020 na območju Slovenije, Hrvaške in Avstrije trgovala z drogo. Domnevni vodja kriminalne združbe je Aleš Zupančič, koordiniral pa naj bi bil prodajo ekstazija, konoplje, konopljine smole in hašiša. Organiziral naj bi bil tudi tihotapljenje kokaina z ladijskimi kontejnerji iz Južne Amerike, iz Ekvadorja, v Luko Koper, dobavo heroina iz Iraka in proizvodnjo amfetamina v Sloveniji. Zupančiča se je med kriminalci prijel vzdevek Kapo, v domači Komendi in okolici pa ga vsi poznajo kot Bazenarja. Policija ga je kot člana združbe prvič identificirala marca in aprila 2019, ko sta bila izvedena navidezna odkupa droge od hrvaškega državljana Žarka Vidovića na območju Grosupljega. Potem se je kriminalni klobčič začel odvijati in so preiskovalci s prikritimi preiskovalnimi ukrepi prišli tudi do drugih osumljenih. V dobrih dveh letih so osumljeni s prodajo droge zaslužili najmanj 1,3 milijona evrov.

Trije v priporu

Prvoobtoženi Aleš Zupančič je v koprskem priporu in ga na vsak narok pripeljejo močno zastraženega, ker naj bi bil lani poleti, ko je bil v ljubljanskem priporu, načrtoval pobeg. Poleg Zupančiča, Ščulije in Stjepića, ki so še edini v priporu, ter Anisa Ličine in Gregorja Mandlja v tej zadevi na zatožni klopi sedijo še Jure Močnik, Elvis Murić, Polonca Nose, Samir Velić, Jure Slaviček, Ivan David, Jernej Kotnik, Dejan Šabotić in Luka Lazič Korošec. Štirinajst naštetih krivdo zanika, devetnajst obtoženih pa je na predobravnavnih narokih sodelovanje v trgovini z drogo priznalo in so bili obsojeni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta