Zdravniku Zoranu Miloševiću tri leta zapora zaradi korupcije

Damijana Žišt Damijana Žišt
25.04.2022 18:01

Specializirano tožilstvo je zoper zdravnika Zorana Miloševiča poleg kazni zapora, stranske denarne kazni in odvzema premoženjske koristi terjalo še začasno prepoved opravljanja poklica, a mu je sodišče ni izreklo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdravnik Zoran Miloševič krivde ne priznava, njegov odvetnik Milan Krstić pa je napovedal, da se bosta s klientom zoper sodbo pritožila.
Bojan Velikonja/dnevnik

Na tri leta zapora in stransko kazen 50 tisoč evrov je bil danes zaradi korupcijskih kaznivih dejanj v zdravstvu obsojen priznani zdravnik Zoran Miloševič, vodja dejavnosti intervencijske nevroradiologije UKC Ljubljana. Vrniti pa mora tudi premoženjsko koristi v višini 101.300 evrov. Sodni senat ljubljanskega sodišča pod predsedovanjem Marjete Dvornik je zdravnika kaznoval nekoliko milejše, kot je predlagalo specializirano državno tožilstvo. Tožilec Iztok Krumpak je namreč za Miloševiča terjal štiri leta in pol zapora in začasno prepoved opravljanja poklica. O obsodilni sodbi je prva poročala STA.

Miloševičev odvetnik Milan Krstić je v sklepni besedi vztrajal, da je zdravnik nedolžen in ga je zaradi tega treba oprostiti. Ko se to ni zgodilo, je napovedal pritožbo na višje sodišče. "Nad sodbo sem razočaran, saj sem prepričan, da je sodišče ni izreklo na podlagi dokazov v sodnem spisu," pravi Krstić. Specializirano državno tožilstvo pa je za Večer komentiralo, da so s sodbo zadovoljni. Glede tega, da sodišče pri višini kazni ni povsem sledilo tožilstvu, in predvsem glede tega, da sodišče zdravniku ni izreklo ukrepa začasne prepovedi opravljanja poklica, pa so na tožilstvu zapisali, da se bo pristojni tožilec o morebitni pritožbi odločil, ko bo tožilstvo prejelo pisno obrazložitev sodbe.

En očitek o podkupnini je zastaral

Sodišče je obtoženega zdravnika Miloševiča spoznalo za krivega, da je prejemal nedovoljeno nagrado oziroma podkupnino od podjetja Emporio Medical, storil pa je tudi kaznivo dejanje pranja denarja. Za prvo kaznivo dejanje mu je sodišče izreklo kazen dve leti in deset mesecev zapora, za drugo tri mesece zapora in ga obsodilo na enotno kazen treh let zapora. Po mnenju senata je zdravnik Miloševič v zameno za pridobitev dobave medicinskega materiala za zapiranje možganskih anevrizem proizvajalca Boston ScientificTarget Therapeutics prejel nekaj več kot 143 tisoč evrov. Pripomočke je dobavljala družba Emporio Medical. Miloševič je po mnenju sodišča od dobavitelja dobil več kot sto tisoč evrov, od istega podjetja pa je na sinov švicarski bančni račun prejel še 27.168 evrov. Denar je nato v Švici večkrat dvignil njegov sin Mihael Štamberger Miloševič in mu ga izročil.

Kazniva dejanja so se zgodila med letoma 2008 in 2012, Miloševič pa jih je odločno zanikal. Na zatožni klopi je sprva poleg zdravnika zaradi pranja denarja sedel tudi njegov sin, a je tožilec Krumpak lani septembra zaradi pomanjkanja dokazov obtožnico zoper njega umaknil. Mimogrede spomnimo, da Miloševič zaradi korupcije ni bil prvič v kazenskem postopku, saj ga je sodišče zaradi sprejemanja podkupnine obsodilo že junija 2019. Doletela ga je pogojna kazen deset mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let, ker naj bi bil od Irme Košutar Gašparić iz podjetja Animus prejel podkupnino, zaradi česar je bila obsojena tudi podjetnica, in sicer na pogojno kazen leta in pol zapora s preizkusno dobo treh let. Zoper sodbo sta se oba pritožila, in še preden se je višje sodišče v njo poglobilo, je primer zastaral.

Na zatožni klopi ni bil sam

Kazenski proces, v katerem je bil Miloševič danes obsojen, je bil razdeljen v tri sklope. Prva skupina obtoženih je že pravnomočno obsojena. Sodišče je ortopedom Vanetu Antoliču, Roku Vengustu in Robertu Janezu Cirmanu ter nekdanjemu komercialistu v Emporiu Medical Darku Žafranu zaradi korupcijskih dejanj izreklo kazen od leta in pol do treh let zapora. Cirman in Vengust bosta morala vrniti še protipravno pridobljeno premoženjsko korist, prvi 53 tisoč evrov, drugi 33 tisoč evrov.

Tretjemu delu obtoženih, ortopedu Gregorju Kavčiču, lekarnarki Nataši Faganeli in nekdanji prokuristki v Emporiu Medical Jani Šturm, so sodili skupaj, a se je sojenje kasneje razdelilo v dva postopka, posebej za Kavčiča ter posebej za Faganelijevo in Šturmovo. Proces zoper Kavčiča se je januarja nepravnomočno končal z obsodilno sodbo, dosojeni so mu bili kazen tri leta zapora in stranska kazen 50 tisoč evrov ter odvzem protipravno pridobljene koristi v višini 106.898 evrov, kar naj bi bila podkupnina od družbe Emporio Medical. Sojenje za Faganelijevo in Šturmovo še poteka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta