Želijo oprostilno sodbo ali ponovno sojenje

Tina Recek Tina Recek
27.05.2019 19:33

Višji sodniki so danes na javni seji obravnavali pritožbo četverice preprodajalcev droge v primeru Balkanski bojevnik, sodbo bodo izdali pisno

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dragan Tošić je bil na prvem sojenju oproščen, na ponovljenem pa obsojen na dolgih 16 let in pol zapora.
Tit Košir

"Še enkrat bi ponovil, da nisem storil niti enega kaznivega dejanja. V priporu sem zaradi svojega slovesa. Imel sem možnost pobegniti, a nisem,“ je danes nagovoril višje sodnike na ljubljanskem okrožnem sodišču Dragan Tošić, domnevni vodja kriminalne združbe, ki naj bi se ukvarjala s prepovedanimi drogami. Tošič jih je še prosil, naj izdajo pošteno in zakonito sodbo. Višji sodniki so namreč vzeli pod drobnogled poleg njegove še pritožbe Dragana Beljkaša, Valterja Abramovića in Tadeja Poljaka zoper sodbo prvostopenjskih sodnikov v zadevi Balkanski bojevnik. Četverica se je pritožila med drugim zaradi domnevnih kršitev zakona oziroma zmotne ugotovitve dejanskega stanja in je predlagala, naj višji sodniki obsodilno sodbo spremenijo v oprostilno ali jo razveljavijo in vrnejo v novo sojenje. Sedmerica obsojenih pa se je pritožila glede plačila stroškov sodnega postopka. Tožilstvo na sodbo okrožnega sodišča ni imelo pripomb in se zato ni pritožilo. Spomnimo. Tošić in Beljkaš sta bila lanskega marca na ponovljenem sojenju obsojena na šestnajst let in pol zapora, Abramović na tri leta, Poljaku pa so prisodili dve leti in pol zapora.

Obramba oporeka dokazom

​Tošićev zagovornik Janez Koščak je izpostavil nekatere ključne pripombe. Med drugim, da so možje v modrem izvedli takrat nedovoljen ukrep, uporabili so lovilec številk za pridobivanje telefonskih številk, ki so jim potem prisluškovali. Poleg tega je oporekal dokazom, pridobljenih v tujih državah, predvsem v Urugvaju in Srbiji. Pri tem je izpostavil, da bi moralo sodišče opraviti analizo, ali standardi v drugih državah izpolnjujejo pravne standarde v Sloveniji. Prav tako je menil, da so opisi v obtožnici splošni in nekonkretizirani. Tožilka Bojana Podgorelec pa je dejala, da je sodišče pravilno ugotovilo dejansko stanje. Glede zakonitosti dokazov, zbranih v drugih državah, pa, da je že višje sodišče ugotovilo, da so bili dokazi zbrani zakonito, ko je odločalo o prvi, razveljavljeni sodbi.​
Ob omenjeni četverici so na ponovljenem sojenju izrekli obsodilno sodbo Jakobu Remškarju, in sicer enajst let in pol zapora, Petru Khermayerju deset let, Mirzetu Luceviću šest let in pol, Miralemu Luceviću šest let, Boštjanu Kopčiču štiri leta, Robertu Šabiću tri leta in osem mesecev zapora, Đemajlu Manđuki tri leta zapora, Suzani Remškar leto in mesec zapora in Marku Bubljiću dodatno leto in dva meseca zapora in nato enotno kazen 16 let in mesec dni zapora (na prvem sojenju so ga obsodili na 15 let zapora). Na prvem sojenju, na katerem je bila večina obtoženih oproščena, pa so obsodilno sodbo slišali še Anes Selman, ki je po izreku sodbe pobegnil v Bosno, Sandra Udrih in Dejan Zupan. Slednji in Selman sta bila prvič obsojena na 15 let zapora, Udrihova pa na osem let. Na ponovljenem sojenju pa sta bila Zupan in Udrihova oproščena očitka, da sta bila člana hudodelske združbe.

Stotine kilogramov droge

Sodišče je obtožene spoznalo za krive trgovanja z drogo, šest od njih pa je bilo članov mednarodne hudodelske kriminalne združbe Darka Šarića, ki se ga je oprijel vzdevek Balkanski narkokralj. Člani Šarićevega klana so bili po mnenju sodišča Tošić, Beljkaš, zakonca Remškar, Mirzet Lucević in Bubljić.
V več kot sto strani dolgi obtožnici, ki je bila delno spremenjena na vnovičnem sojenju, je tožilstvo obtoženim očitalo, da so v različnih vlogah v Sloveniji, Italiji, Srbiji in Črni gori organizirali hudodelsko združbo, ki je vsaj v letih 2008 in 2009 na območju Italije hranila in prodajala kokain, še prej pa so večkrat organizirali prevoz kokaina iz Južne Amerike, predvsem Urugvaja, v Evropo. Italijanski organi pregona so kriminalni združbi, ki je imela lovke razpredene tudi v Italiji, v tem obdobju zasegli 535 kilogramov kokaina.
Prav tako naj bi bili nekateri slovenski obtoženci, skupaj s še neznanimi člani kriminalne združbe Darka Šarića, sodelovali pri organizaciji, nabavi, pri zbiranju denarja ter transportu nekaj več kot 2,1 tone kokaina iz Urugvaja v Evropo. Vendar pa mamilo nikoli ni prišlo v Evropo, saj so ga urugvajski varnostni organi odkrili na ladji in ga zaplenili.
Višji sodniki bodo sodbo izdali pisno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta