Zločin v Mariboru: Tožilstvo za umor predlaga enako kot prvič

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
26.11.2018 20:31

Na mariborskem sodišču se je s sklepnimi besedami končalo ponovljeno sojenje Jožefu Juriču, obtoženemu umora Zdravka Nadiževca. Tožilstvo predlaga kazen 20 let zapora, sodba bo znana v četrtek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Tega nisem naredil. Pijanega sem ga peljal ven. To sem povedal že policiji, je 75-letni Jožef Jurič ob koncu sojenja tudi danes zanikal umor 45-letnega Zdravka Nadiževca Ta je lanskega decembra umrl zaradi ene same vbodne rane. Veliki senat pod predsedovanjem Barbare Nerat je Juriča zaradi umora aprila letos obsodil na kazen 20 let zapora, vendar sodba kljub trdnim dokazom ni obstala. Zato mu sodijo znova.Preiskovalci so na morilskem orožju našli biološke sledi Jožefa Juriča.j
Jurič je obtožen, da je 18. decembra lani okoli devetih zjutraj v Kettejevi ulici v Mariboru na zahrbten način umoril Nadiževca, nato pa njegovo truplo odvlekel na dvorišče pred hišo. Nihče ni videl, kaj točno se je tistega dne dogajalo v Juričevem stanovanju. Nadiževca je morilec zabodel z nožem. Na njem so bile najdene predvsem Juričeve biološke sledi. Na kakšen način je storilec zavihtel nož, je, sodeč po poškodbah nesrečnega Nadiževca, patolog prezentiral že na prvem sojenju. "Glede na pot vbodnega kanala je lahko samo ta razlaga, da je napadalec stal za žrtvijo," je o tem, da se je storilec Nadiževcu približal od zadaj in ga nato zabodel v prsni koš, prepričan Rajko Kavalar.

Pred sklenitvijo današnjega dokaznega postopka je sodišče še enkrat prisluhnilo izvedencu psihiatrične stroke Mladenu Vrabiču, ki je v dopolnjenem mnenju ponovil, da je bila sposobnost obvladovanja v času umora pri obtoženem bistveno zmanjšana, sposobnost razumevanja pa ohranjena. Obtoženi si ves čas sojenja prizadeva sodišče prepričati, da z umorom ni imel nič in da je bil v dogodek vmešan nekdo tretji, zato je njegova zagovornica Tanja Kompara sodišču predlagala, da bi to v postopku angažiralo izvedenca forenzične stroke, ki bi opravil rekonstrukcijo možnega dogajanja glede na vse zasežene dokaze, med drugim nože, oblačila in truplo. Kompara je predlagala še zaslišanje kriminalistov, vendar je senat oba njega predloga zavrnil in odločil, da je primer zrel za razsojo.

Preiskovalci so na morilskem orožju našli biološke sledi Jožefa Juriča.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta