Zloglasni Josef Fritzl po 15 letih znova viden v javnosti

Elizabeta Planinšič
25.01.2024 11:47

Sodišče je odločilo, da lahko 88-letni Josef Fritzl zapusti zavod za duševno motene storilce in se ga premesti v običajen zapor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najnovejše fotografije zloglasnega zločinca
Profimedia

V jutranjih urah so v sosednji Avstriji sprejeli odločitev: zloglasnega Josefa Fritzla, ki naj bi glede na obsodbo avstrijskega sodišča bil za zapahi do smrti, se iz zapora Stein v avstrijskem mestu Krems ob Donavi - zavoda za duševno motene storilce - premesti v običajni zapor. Tričlanski senat okrožnega sodišča v Kremsu je namreč odločil, da eden najbolj razvpitih avstrijskih zločincev zaradi demence ne predstavlja več nevarnosti. Sodišče je odločalo tudi, ali naj ga pogojno odpustili iz zapora, a za zdaj mu tega ni odobrilo. Odločitev o premestitvi še ni pravnomočna, ker se obravnave ni udeležil predstavnik državnega tožilstva. Po navedbah sodišča ima tožilstvo zdaj 14 dni časa za pritožbo, a neuradno je slišati, da gre zgolj za formalnost. Pritožbo je mogoče vložiti pri višjem deželnem sodišču na Dunaju. Za zdaj sicer Fritzl ostaja, kjer je, iz, kot je navedlo sodišče, preventivnih razlogov. 

Po navedbah avstrijske ORF je bil Fritzl ob tej odločitvi ganjen do solz. V nekaterih medijih so se tako po 15 letih znova pojavile fotografije Fritzla, tokrat v avtomobilu. Moški naj bi bil imel sicer zdaj drugo ime.

Josef Fritzl je bil leta 2009 obsojen na dosmrtno ječo. 
Reuters

Povsem neškodljiv

Dejanja Jozefa Frtizla so pretresla avstrijsko in svetovno javnost, potem ko se je leta 2008 razkrilo, da je imel v kleti svoje hiše v Amstettnu 24 let zaprto svojo hčerko, pri čemer jo je redno posiljeval, tako da mu je ta povila kar sedem otrok. Eden od otrok naj bi umrl kmalu po rojstvu, z materjo pa so v ujetništvu bili ob razkritju še trije otroci. Preostale tri otroke sta vzgajala Jozef Fritzl in njegova žena Rozemarie. Fritzl je bil leta 2009 zaradi incesta, posilstev, zasužnjevanja, nezakonitega zadrževanja v ujetništvu, hudih groženj in smrti iz malomarnosti obsojen na dosmrtno ječo ter zaprt v strogo varovano kaznilnico za duševno motene prestopnike. Po avstrijski zakonodaji lahko obsojeni na dosmrtno ječo prvič zaprosijo za pogojni izpust po odsluženih 15 letih kazni, ta pogoj je Fritzl izpolnil letos. Njegova odvetnica Astrid Wagner je že na začetku tega meseca potrdila, da je vložila prošnjo za predčasni odpust iz zapora. Danes je dejala, da naj bi bil glede na psihiatrično poročilo Fritzl povsem neškodljiv, saj da mu je povsem pošel spolni nagon, kaže pa tudi znake "slabšanja možganskih funkcij". Pojasnila je, da je Fritzl danes na sodišču znova obžaloval svoje dejanje. "Bil je na robu solz. Če povzamem, sodišče je odločilo, da moja stranka ni več nevarna."

Zloglasna hiša groze v Amstettnu  
Reuter

Nova identiteta za žrtve

Po premestitvi Wagnerjeva in njen klient upata, da bo zločinec kmalu le pogojno izpuščen, stara leta pa naj bi preživljal v domu za starostnike. Pogojna premestitev Fritzla v običajen zapor je bila v zadnjih letih že predmet več pravnih presoj. Kot je povedal tiskovni predstavnik deželnega sodišča v Kremsu Ferdinand Schuster, je to sodišče marca lani odločilo, da mora ostati v strogo varovanem zavodu, a je višje deželno sodišče na Dunaju sodbo razveljavilo. Sodišče v Kremsu je zato maja lani naročilo še eno psihiatrično poročilo. To poročilo sodne izvedenke navaja, da od Fritzla zaradi demence ni pričakovati kaznivih dejanj s hudimi posledicami. Zaradi številnih padcev je tudi telesno oslabljen. Njegova odvetnica pa je pojasnila, da Fritzl, ki bo v začetku aprila star 89 let, ni hudo dementen, ima pa izkrivljeno realnost.

Avstrijske oblasti so poskrbele, da so sedaj 57-letna hči Elizabeta, njena mati Rozmarie in otroci, ki so bili plod incesta, dobili nove identitete in medijem prepovedale objavljati karkoli iz njihovega novega življenja.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta