Zloraba prostitucije: Ponudil ji je zaščito, nato pa ...

Primož Knez, Dnevnik
16.09.2020 17:20

Nadaljuje se sojenje Hajzerju Muzliukaju, ki naj bi bil več let "skrbel" za prostitutko in od nje dnevno terjal 400 evrov za zaščito. Njeno pretresljivo zgodbo je povedala strokovna sodelavka društva Ključ, kamor se je dekle zateklo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hajzer Muzliukaj je sodniku potožil tudi čez poročanje v medijih, češ da ga prikazujemo v slabi luči, saj da on ni nikakršen zvodnik in še manj, da bi imel oškodovanko v nekakšnem suženjskem razmerju.
Matjaž Rušt/dnevnik

Mlada prostitutka je po nekaj letih ukvarjanja s to dejavnostjo in prav tako nekaj letih, v katerih jo je zlorabljal zdaj obtoženi Hajzer Muzliukaj, ki naj bi bil po mnenju tožilstva dnevno od nje za "zaščito" terjal 400 evrov, kar je bil njen dnevni zaslužek, pomoč vendarle poiskala v društvu Ključ, centru za boj proti trgovini z ljudmi. Na sojenju Muzliukaju zaradi kaznivega dejanja zlorabe prostitucije je kot priča nastopila strokovna sodelavka društva Manca Raušl in povedala njeno zgodbo. Ta je, kot je v takih zadevah žal skoraj vedno, žalostna in pretresljiva.
V društvo Ključ je prišla januarja lani, potem ko se je mesec prej zatekla v krizni center Karitas. Pomagali so ji s psihosocialnim svetovanjem, terapijami, zdravstveno oskrbo, spremljali so jo na policijo, sodišče. Seveda je bivala v njihovi varni hiši. "Ko je prišla k nam, je bila v hudi stiski. Nezdravo se je prehranjevala, motila jo je nespečnost, strah jo je bilo vsega. Imela je težave sploh povedati, kaj se je z njo dogajalo. Ta proces lahko traja več let," je povedala Raušlova. Pa vendar se je nekaj dalo izluščiti. Že proti koncu srednje šole se je zapletla z bratom obtoženega, z njim zanosila, a je bil partner do nje nasilen, na njegovo željo je tudi splavila. Potem je bila zaposlena, a ji je zaradi nakupa avta in nekaj telefonov začelo zmanjkovati denarja in odločila se je za prostitucijo.


Nekaj časa se je že ukvarjala s to dejavnostjo, ko jo je neka stranka brutalno oropala. Takrat je "na pomoč" priskočil Hajzer Muzliukaj in ji bolj v šali kot zares ponudil zaščito. Izkazalo se je, da je mislil resno, in kmalu od nje začel terjati po 400 evrov na dan, vsak dan razen nedelj, ko je "služila zase". Vse dokler ni imela dovolj in je poiskala pomoč.
"Bila je res prestrašena. Ni upala na sprehod. Zdaj je bolje. Je v programu reintegracije, udeležuje se psihoterapij," je še povedala Raušlova. Odgovarjati je morala tudi na vprašanja o zlorabi drog (ves čas, ko je bila v društvu Ključ, je bila "čista") in kaj se je dogajalo z njenimi elektronskimi napravami, na katerih so bili, vsaj tako je mogoče razbrati, obremenilni dokazi. Obramba (obtoženčev odvetnik je Miha Kunič) je skušala dokazovati oškodovančino neverodostojnost, vse pa kaže, da bo morala na tem procesu pričati še enkrat (enkrat je že v preiskavi).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta