Naj bodo pirhi popolni: Uporabni triki za kuhana jajca

Petra Logar Petra Logar
18.04.2019 09:12

Boste barvali pirhe? Vam vsako leto nekaj jajčnih lupin med kuhanjem poči? Preberite nasvete, s katerimi bodo vsa kuhana jajca popolna.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Običajno jajca kuhamo tako, da jih damo v lonček, čez nalijemo vodo in kuhamo deset do 15 minut. Če pa kuhate jajca za pirhe, uporabite drugačen način kuhanja, da lupina ne bo počila. Jajca dajte v posodo, ne smejo biti naložena ena čez drugo, prelijte mrzlo vodo in počasi kuhajte do vrelišča. Nato odstavite, pokrijte in pustite v vreli vodi še dobrih deset minut. Še topla pobarvajte.
Če se boste lotili kuhanja na opisan način, bo rumenjak v jajcu ostal na sredini (pogosto se zgodi, da zaradi premikanja jajc, ki ga povzroči vrenje vode, rumenjak ne ostane na sredini), ta bo sicer nekoliko mehkejši, a ne bo imel zelene opne, ki je znak preveč kuhanega rumenjaka.

Vodi dodajte sol in jajčna lupina ne bo počila.
Profimedia

Da jajčka ne počijo

Stari trik je še vedno v veljavi. Dodajte vodi, v kateri jih boste kuhali, žlico soli ali deciliter alkoholnega kisa. Namesto soli lahko dodate tudi sodo bikarbono, ki bo pomagala tudi, da se bo lupina lažje lupila.

Lahko jih spečete v pečici

Ste vedeli, da lahko jajca, ki jih potrebujete za pirhe, tudi spečete? Ta nasvet je primeren zlasti za tiste, ki pripravljajo večje količine pirhov. Jajca, pečena v pečici, imajo bolj kremasto strukturo in lažje se lupijo. Pečico segrejte na 160 stopinj Celzija, ko je dovolj ogreta, jajca zložite na mrežo pečice ali pa v model za mafine. Pecite jih pol ure, nato jih dajte v mrzlo vodo.
{embed_youtube}https://youtu.be/aRFodXUulK8{/embed_youtube}

Kuhajte starejša jajca

Jajca za pirhe ne smejo biti sveža. Uporabite sedem do deset dni stara jajca, takšna se bodo veliko lažje olupila.

Velikost jajc

Če ste vedno kuhali le kokošja jajca, letos naredite drugače. Na izbiro imate jajca različnih živali in različnih velikosti. Dodajte v svoj pehar še nekaj prepeličjih jajc, ta so lepa in posebna tudi brez barvanja. Račja jajca so podobne velikosti kot kokošja, imajo pa tršo in popolnoma belo lupino. Barva bo na njih intenzivnejša. Gosja jajca so večja.

Različna jajca bodo pritegnila poglede.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta