Pri Baronu: Z eko domačega vrta na mizo

Sanja Verovnik
06.08.2021 02:00
Uranjekovi oz. Baronovi iz Frama pri Mariboru na ekološki način ne pridelujejo samo sadja in zelenjave, temveč tudi mesne izdelke
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pred 22 leti so se Uranjekovi odločili, da na kmetiji, ki leži v naselju Planica na okoli 700 metrov nadmorske višine nad Framom na Mariborskem Pohorju, začnejo kmetovati na naravni ekološki način in so ponosni na to, da so, kot pravijo, pionirji ekološkega kmetovanja Sloveniji. Zaradi uspešnega združevanja kulinarike in izobraževanj pa so v preteklosti prejeli tudi priznanje za inovativnega mladega kmeta. Ko ne skrbijo za goste, jih čaka veliko dela na kmetiji, ki jim omogoča, da so skoraj v celoti samooskrbni.

Sprva so začeli z rejo Pohorje Beef, nato pa so začeli širiti ekološko proizvodnjo na zelenjadarstvo, zeliščarstvo, sadjarstvo in kasneje na predelavo ekoloških proizvodov.
Anej Ivanuša

Tri generacije na kmetiji

"Začeli so starši, pred ekološkim smo imeli tu zelo intenzivno kmetijstvo, leta 1991 pa je mama odprla turistično kmetijo. S turizmom se na tej lokaciji ukvarjata že dve generaciji, sicer pa smo že tretja generacija, saj se je s turizmom med prvimi na Štajerskem začela ukvarjati že babica in imamo že čez 40 let turizma v družini," pove glava družine Boris Uranjek. Že njegovi starši so si prizadevali, kot pravi, da bi sami pridelali čim več lastnih ekoloških surovin, in pri tem so tudi ostali. Danes so z zelenjavo in s sadjem stoodstotno samooskrbni. Skrbijo za 18 hektarov zemlje, od katerih je polovica obdelovalnih površin, polovica gozda, vse površine pa se kmetije držijo v enem kosu. Imajo svoje govedo in svinjino, za vse ostale izdelke pa se povezujejo z okoliškimi pridelovalci in z njimi razvijajo partnerski odnos. V bližini tako kupujejo ekološke sire in skuto, moke, kaše, olja in vina ter tudi ekološko kozmetiko. Izdelke vseh teh kmetov prodajajo tudi v svoji trgovini.

Boris Uranjek in Mihelca Obrovnik Uranjek: "Smo pionirji ekološkega kmetovanja Sloveniji."
Igor Napast

Tudi trgovina ekoloških izdelkov

Boris Uranjek ocenjuje, da so samooskrbni nekje v 85 odstotkih, več pa ni mogoče, tudi zato, ker jim zmanjkuje časa, saj imajo tudi veliko obiskov. Prav časovna komponenta je tudi razlog, da se še niso odločili, da bi ponudili tudi namestitve, za turiste poskrbijo s kulinariko in svojimi izobraževalnimi programi, tudi takšnimi za otroke, kot je na primer Kmet za en dan." S širjenjem dejavnosti so na kmetiji odprli bio trgovino ekoloških izdelkov iz lastne proizvodnje in drugih ekoloških kmetij. V letu 2013 pa smo začeli našo eko kmetijo preusmerjai tudi po permakulturnih načelih," dodajajo. Sprva so začeli z rejo Pohorje Beef, nato pa so začeli širiti ekološko proizvodnjo na zelenjadarstvo, zeliščarstvo, sadjarstvo in kasneje na predelavo ekoloških proizvodov. Pravijo, da so vseh 20 let temelj njihovega dela sveže doma pridelane ekološke surovine, ki jih skrbne domače roke pripravijo v nadvse okusne, visoko kvalitetne obroke in izdelke.

Mihelca Obrovnik Uranjek skrbi za zelejavni vrt, kjer raste skoraj vse.
Uranjekovi skrbijo za 18 hektarov zemlje, od katerih je polovica obdelovalnih površin.
Anej Ivanuša
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta