Ste si nameravali privoščiti piščančje medaljone? Morda si boste premislili, ko boste prebrali novo raziskavo zveze potrošnikov

Asja Lednik
22.09.2021 15:15
Piščančji medaljoni se vse pogosteje znajdejo tudi v domačih zamrzovalnikih, njihova priprava pa je hitra in preprosta. A na ZPS se po opravljeni raziskavi sprašujejo: ali vemo, kakšen je njihov prehranski profil in kako priporočljivi so v vsakdanji prehrani?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia
Profimedia

Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je objavila raziskavo, posvečeno piščančjim medaljonom. V tokratnem primerjalnem ocenjevanju so pod drobnogled vzeli 16 piščančjih medaljonov. Skupno je 14 izdelkov dobilo oceno dobro, eden povprečno ter eden pomanjkljivo.

🍗🍟Piščančji medaljoni so ena tistih jedi hitre prehrane, ki jih otroci jedo tudi doma za kosilo. Kako kakovostni so...

Objavil/a Zveza potrošnikov Slovenije dne Ponedeljek, 20. september 2021

Četudi gre za priljubljeno hrano, se le malokdaj postavi vprašanje o tem, kakšen je prehranski profil medaljonov in kako priporočljivi so v vsakdanji prehrani. Na ZPS pojasnjujejo, da velik delež predstavljajo maščobe. Njihova vsebnost se je v preverjenih piščančjih medaljonih gibala med 0,9 in 15 gramov na 100 gramov izdelka. Vsem izdelkom (razen enemu - Culinea, Chicken nuggets, 500 g) zasveti oranžna luč na prehranskem semaforju, kar pomeni, da naj bi takšna živila uživali zmerno.

Podobno je tudi z vsebnostjo soli, saj vsem izdelkom na prehranskem semaforju zasveti oranžna luč. Medaljoni na njihovem ocenjevanju imajo med 0,9 (oba izdelka Perutnine Ptuj ter piščančji medaljoni iz Eurospina) in 1,5 grama (Eco +) soli na 100 gramov izdelka. Prav izdelek Eco+ se je pri oceni prehranskega profila odrezal najslabše, zaradi visoke vsebnosti soli, maščob in nasičenih maščob je dobil oceno pomanjkljivo.

Na ZPS povedo, da noben izmed pregledanih piščančjih medaljonov ni dobil ocene zelo dobro, štirje izdelki (Spar – Chicken nuggets, Culinea - Chicken nuggets, 500 g, ter izdelka znamk Tuš in Cekin) so dobili oceno dobro zaradi nižje vsebnosti maščob, nasičenih maščob in soli ter visoke vsebnosti beljakovin.

Kako je z beljakovinami? Piščančji medaljoni so beljakovinsko živilo, pri večini je delež beljakovin okoli 16 gramov na 100 gramov izdelka, najmanjši delež beljakovin je v medaljonih znamke Eco+, le 8,9 grama na 100 gramov izdelka. Ta izdelek je tudi najslabše ocenjen v primerjalnem ocenjevanju.

Medaljone mogoče izdelati brez aditivov

Da je medaljone mogoče izdelati tudi brez aditivov, dokazujeta izdelka Spar, ki se je na primerjalnem ocenjevanju odrezal najbolje, in S Budget.

Poleg njiju je še 11 izdelkov pri oceni aditivov dobilo oceno zelo dobro. Ti po večini vsebujejo modificiran pšenični škrob, nekateri izdelki pa gostilo (ksantan ali guar gumi), naravno aromo ali antioksidant. Trije izdelki so dobili oceno povprečno zaradi dodanih sredstev za uravnavanje kislosti (difosfati, trifosfati).

Fosfati (difosfati, trifosfati), ki jih vsebujejo nekateri piščančji medaljoni, lahko škodujejo zdravju. Prevelik vnos fosforja namreč vpliva na demineralizacijo kosti in delovanje srčno-žilnega sistema. Med sestavinami pa so opazili za meso netipični sestavini dekstrozo in glukozni sirup (ki sta verjetno dodani zaradi okusa).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta