14. bienale ilustracije: Danielu Demšarju za življenjski opus

mh
17.11.2021 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Daniel Demšar Foto: Bienale ilustracije

Bienale ilustracije

Odprtje 14. Slovenskega bienala ilustracije letos zaradi slabe epidemiološke slike ni bilo izvedeno v živo v Cankarjevem domu, temveč na facebooku. Žirija v sestavi Tatjana Pregl Kobe (predsednica), Petra Černe Oven, Silvan Omerzu, Zvonko Čoh in Nina Pirnat Spahić je letos pregledala 126 prijavljenih ilustratorskih projektov in na razstavo uvrstila 81 avtorjev, kar je največ doslej. Nagrajenec za življenjsko delo je Daniel Demšar.

Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) je Demšarja za prejemnika nagrade Hinka Smrekarja za življenjsko delo na bienalu ilustracije predlagala zaradi obsežnega in kakovostnega ilustratorskega opusa ter brisanja meje med ilustracijo in sliko. Demšar je od samega začetka ustvarjanja eksperimentator, kdaj tudi inovator ter iskalec novih, drugačnih rešitev in tehnoloških posegov pri slikanju in risanju na papir.

Leta 1954 rojeni slikar, grafik, ilustrator in lutkar je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in diplomiral pri profesorju Štefanu Planincu. Tri desetletja je sodeloval z revijo Ciciban.

Cankarjev dom kontinuirano organizira Bienale ilustracije skupaj z ZDSLU-jem od leta 1993. Združuje vse generacije ilustratorjev in njihove najboljše dosežke potrjuje z nagrado, plaketami in priznanji Hinka Smrekarja. Razstavo, ki bo v Galeriji Cankarjevega doma na ogled od 16. novembra do 31. marca, spremlja obsežen katalog, v katerem so objavljeni vsi udeleženci in nagrajenec za življenjsko delo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta