19. filmski festival Kino Otok: Večplastna izkušnja filma

Matic Majcen Matic Majcen
07.06.2023 05:51

Med 7. in 11. junijem se bo v Izoli odvila 19. edicija filmskega festivala Kino Otok, ki s svojim netekmovalnim značajem zagovarja film kot izhodišče za medčloveški stik in dialog.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festivalu poseben čar dajejo projekcije pod zvezdnatim nebom. 
Carolina Silveira/Kino Otok

Festival Kino Otok je leta 2004 nastal s precej drugačnim izhodiščem kot velika večina preostalih tovrstnih dogodkov. Če je drugod v ospredju cinefilsko pregledovanje aktualne produkcije, retrospektiv in žanrskih stranpoti ob prisotnosti gostov, potem je Kino Otok vseskozi temeljil na sami izkušnji doživljanja filmov na vseh ravneh. Torej, ne samo preko ogleda filma na velikem platnu ob prisotnosti drugih gledalk in gledalcev, temveč tudi v pogovorih z ustvarjalci in predvsem v dialogu med gledalci samimi. To naravnanost je venomer poudarjal tudi izbor filmov, ki v precejšnjem delu ne kaže interesa, da bi bil vključen v dominantne distribucijske tirnice. Drugače rečeno: filmi z vsega sveta so tu najprej izbrani z namenom, da na nekomercialne pripovedne in vizualne načine izpostavljajo pomembne zgodbe o današnjem in preteklem svetu, prav to pa tvori izvrstno izhodišče za nadaljnje razprave. In ker organizatorjem že skorajda dve desetletji uspeva ohranjati to izrazito artistično naravnanost, lahko rečemo, da se je Kino Otok uveljavil kot dejanski otok alternativne filmske kulture pri nas.

Več kot 100 filmov

Letošnji festival bo ponovno netekmovalnega značaja, na njem pa bodo predstavili več kot 100 celovečernih in kratkih filmov. Program se bo ta teden večinoma odvil na temeljni lokaciji v Izoli, razširjen festival pa že od prejšnjega meseca poteka tudi v Slovenski kinoteki in Kinodvoru v Ljubljani ter v art kinematografih v Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu.

Letošnjo edicijo bo danes zvečer v Letnem kinu Arrigoni odprl film Gigi zakon (Gigi la legge, 2022) italijanskega režiserja Alessandra Comodina, ki je odraščal v sosednji regiji Furlanija - Julijska krajina. Filmu o policaju v Furlaniji so na filmskem festivalu v Locarnu dodelili posebno nagrado žirije, v njem pa se režiser spretno poigrava z dokumentarnim in fiktivnim registrom. Otvoritev bo dopolnilo gostovanje glavnega igralca Piera Luigia Mecchie.

Tokratni Kino Otok je sicer razdeljen na nič manj kot 14 tematskih sekcij. Ena izmed novejših je sekcija Chiaro-oscuro, ki "osvetljuje pomembne vsebine, ki prežijo v sencah javnega diskurza", kot je zapisala selektorica Varja Močnik. Osrednja tema tega sklopa je tokrat družina, ki venomer odpira širše probleme, tako osebne kot družbene. V sekciji bodo predstavili štiri filme, po enega iz Indije, Slovaške, Ukrajine ter Bosne in Hercegovine. Potem je tu program Podmornica, na katerem vzpodbujajo medgeneracijski ogled filmov. V sklopu te sekcije si bo lahko posamezne filme celotna družina ogledala po akcijski ceni deset evrov. Na povsem drugi strani je program za filmske profesionalce Pro Otok, ki bo znova vključeval okrogle mize in strokovna srečanja z gostovanjem tujih gostov. Nepogrešljiv pa je seveda tudi izbor Videa na plaži, v sklopu katerega bodo na platnu v gozdičku ob Svetilniku skozi pet večerov predstavljali kratke filme tako uveljavljenih kot tudi mladih avtorjev in avtoric. Dodajmo še, da na plaži Svetilnik pripravljajo tudi spremljevalni glasbeni program, imenovan Noči luči.

Ne manjkajo niti delavnice in razstava

Festivalu Kino Otok poseben čar dajejo projekcije pod zvezdnatim nebom Letnega kina Arrigoni in Letnega kina Manzioli, ki jih bodo dopolnjevale predstave v dvoranah Art kina Odeon in Kulturnega doma. Letošnji program bodo popestrili še filmska delavnica z naslovom Izola skozi naše oči, na kateri bodo s kamero raziskovali zanimive kotičke Izole in je namenjena družinskim članom vseh starosti. Potem je tu tradicionalna petdnevna filmsko-kritiška delavnica Ostrimo pogled na Otoku, v Kulturnem domu pa bo do konca tedna na ogled tudi razstava o Francetu Štiglicu ob 100. obletnici njegovega rojstva, ki so jo pripravili pri Slovenski kinoteki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta