20. Pravljični dan: V zenitu zgodb in pripovedovanja

mh
10.11.2020 05:00

Mariborska knjižnica ob jubileju Pravljičnega dne seli prireditve v virtualno okolje in na splet

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dvajseti Pravljični dan vabi. 
Mariborska knjižnica

Letošnji, 20. Pravljični dan, tradicionalna prireditev Mariborske knjižnice, bo zaradi epidemije potekal drugače. Prireditve so prenesli v virtualno okolje in na splet. Obiskati jih je mogoče na spletni strani in socialnih omrežjih Facebook in Instagram Mariborske knjižnice, prisluhniti pa jim bo možno tudi na programu Radia Maribor, ki bo med 10. in 12. novembrom, torej danes, jutri in v četrtek, del programa namenil zgodbam, pravljicam in umetnosti pripovedovanja.

Dvajseti Pravljični dan je v znamenju slogana V zenitu zgodb in pripovedovanj. Danes bosta potekali pripovedovanje in virtualno druženje mladinske pisateljice Majde Koren z osnovnošolci OŠ Ludvika Pliberška (v aplikaciji Zoom), jutri, 11. novembra, pa pesnika in pisatelja Andreja Rozmana Roze z osnovnošolci OŠ Janka Glazerja Ruše (prav tako v aplikaciji Zoom). V četrtek, 12. novembra, bo prireditev 20 let Pravljičnih dni (na omrežjih Facebook in Instagram Mariborske knjižnice), na spletu bodo pripovedovale Zdenka Gajser, Agica Kovše in Lea Hedl. Na ogled bo tudi razstava 20 let Pravljičnih dni v Mariborski knjižnici - na pločniku pred Knjižnico Rotovž.

Pravljični dan je projekt Mariborske knjižnice, ki neguje umetnost pripovedovanja, promovira pripovedovanje avtorskih zgodb in ljudskega slovstva. Namenjen je različnim starostnim skupinam (otrokom, mladostnikom in odraslim) in tudi strokovni javnosti. Zaradi izrednih razmer, povezanih z epidemijo, bo letošnji festival potekal na daljavo, del projekta bo zamaknjen v naslednje leto. Prireditev 20. Pravljični dan uresničujejo s pomočjo Javne agencije za knjigo RS. Projekt poteka kontinuirano od leta 2001, vzporedno s pripovedovalskimi dogodki je festival že od začetka razvijal izobraževanja, pravljične šole za odrasle in občasno za mlade ter strokovne posvete. V dveh desetletjih so se s tujimi gosti kar nekajkrat povezali v mednarodni pripovedovalski prostor (Folke Tegetthoff, Giovanna Galimberti Casarin, Sarah Kane, Tom Muir, Lawrence Tulloch, Alexandria Patience, Jerker Fahlström, Chris Cooper) ter razvijali umetnost pripovedovanja z domačimi strokovnjaki (Irena Cerar, Ana Duša, Špela Frlic, Zdenka Gajser, Lilijana Klemenčič, Agica Kovše, Ljoba Jenče, Anja Štefan) in se povezovali z drugimi sorodnimi ali prekrivajočimi področji. Vseskozi so svojo pripovedovalsko moč predstavljali in ubesedovali tudi pravljičarke in pravljičarji Mariborske knjižnice. Projekt pušča trajno sled s tremi strokovnimi monografijami: Sedi k meni, povem ti eno pravljico (2006), Za pravljice odklenjene ključavnice (2012), Prenos pravljic v raznotere pojavne oblike in umestitve (2018).

Fotografije preteklih pravljičnih dogodkov
Igor Napast
Andrej Petelinsek
Marko Vanovsek

V zadnjih letih so tesneje sodelovali z Dramo SNG Maribor in Lutkovnim gledališčem Maribor, letos festival podpira Radio Maribor. V dvajsetih letih so našteli več kot 7000 obiskovalcev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta