Anton Nowak, dobrodošel doma

P. V.
05.02.2022 06:15

V Umetnostni galeriji Maribor je na ogled prva razstava dela slikarja in grafika, ki se je leta 1865 rodil v Mariboru, uveljavil pa predvsem na Dunaju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Anton Nowak, Breze ob vodi, olje na lepenki

Damjan Švarc

V Kabinetu UGM bo od danes, 5. februarja, na ogled razstava del Antona Nowaka. Gre za enega od avtorjev, ki jih galerija predstavlja v kontekstu "svetovljanov" v zbirki UGM, se pravi umetnikov, ki so ali v Mariboru svojo likovno pot začeli, pa se pozneje uveljavili na tujem, ali pa so se tukaj ustavili v zrelejših obdobjih svojega ustvarjanja.

Anton Nowak (1865–1932) je bil akademsko šolan slikar in grafik, ki se je v svojem času uveljavil na Dunaju, bil je ustanovni član dunajske secesije, vodil je slikarsko šolo v Brnu, v Mariboru in Sloveniji pa je ostal domala povsem neznan. Dela iz umetnikove zapuščine je Pokrajinskemu muzeju Maribor leta 1945 podarila umetnikova sestra, ki je do konca druge svetovne vojne z družino živela v Mariboru. Okrog 70 Nowakovih slik je nato postopoma prešlo v zbirko Umetnostne galerije Maribor, nekaj jih je ostalo v zbirki Pokrajinskega muzeja Maribor. O umetniku je bilo do pred kratkim znanih le nekaj osnovnih biografskih podatkov, zato sta se obe instituciji posvetili raziskovanju njegovega življenja in umetniškega opusa.

Anton Nowak je bil rojen v Mariboru leta 1865 v nemško orientirani družini. Oče je bil knjigovezec in lastnik prodajalne s pisarniškimi pripomočki. Po zaključeni realni gimnaziji v Mariboru je Anton Nowak študiral slikarstvo na dunajski Akademiji upodabljajočih umetnosti. Študij je zaključil 1886 in nato nadaljeval specializacijo za historično slikarstvo pri Leopoldu Karlu Müllerju. Leta 1890 je prvič razstavljal na 19. razstavi dunajskega društva umetnikov v Künstlerhausu in istega leta postal redni član. V letih 1908–1909 je bil predsednik gibanja dunajske secesije, več let je opravljal tudi funkciji blagajnika ali člana izvršnega odbora. V reviji Secesije, imenovani Ver sacrum, je dvajseti zvezek letnika 1903 v celoti posvečen Nowakovim lesorezom. V zbirki Belvedere je sedem Nowakovih slik. Dve sta tudi v zbirki Moravske galerije v Brnu. "Nowakova dela se pojavljajo tudi na dražbah in verjetno jih je precej še vedno v zasebni lasti. Portreti iz Zbirke UGM sugerirajo, da se je verjetno ukvarjal tudi s portretiranjem za zasebne naročnike. Slikar je ostal zelo povezan z družino v Mariboru, večkrat jo je tudi obiskal. Morda je naslikal tudi kakšen mariborski motiv, ki pa ga za zdaj še ne poznamo," so zapisali v UGM. Umrl je leta 1932.

Anton Nowak, Barvni lesorez, Ver sacrum, 1903

Ver sacrum

Kljub odmevom različnih slogov, ki jih je mogoče opaziti v delu Antona Nowaka, se umetnik ni nikoli prepustil novim tokovom, ocenjujejo v galeriji. "Občasno je v okviru svojega krajinskega repertoarja povzemal določene motive in vzglede sodobnikov, pri načinu slikanja pa je ostajal zmeren tradicionalist." Ni bil torej inovator, bil pa je aktiven umetnik v srednjeevropskem prostoru.

V galeriji sklepajo, da je pripadnost nemški manjšini "najverjetneje botrovala, da je ostal v domačem Mariboru do danes domala neznan, zaradi nepoznavanja pa tudi ni bil ustrezno vključen na pregledne razstave ali zastopan v slovenskih leksikonih likovne umetnosti. S tem prvim korakom avtorju na neki način vračamo njegovo mesto v Zbirki UGM, v Mariboru in upamo – tudi širše. Dobrodošel doma!"

Zaradi omejitev otvoritve z nagovorom v soboto ne bo, a lahko razstavo med 10. in 12. uro obiščete brezplačno. Brezplačen vstop bo tudi v torek, 8. februarja, takrat seveda ne le za to razstavo, ampak tudi za veliko retrospektivo Ludvika Pandurja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta