Armenski dokumentarec v Lutkovnem gledališču Maribor

MMAJ
21.10.2023 05:00

V Lutkovnem gledališču Maribor bodo nocoj prikazali dokumentarni film Trije grobovi umetnika, posvečen armenskemu slikarju Vahanu Ananianu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dokumentarec prikaže zgodbo armenskega slikarja Vahana Ananiana 
LGM

Projekcija se bo odvila kot plod sodelovanja med mariborskim festivalom Dokudoc in čezmejnim filmskim festivalom Poklon viziji. Slednji se sicer primarno odvija v več mestih v Sloveniji in Italiji (v Novi Gorici, Gorici, Vidmu, Trstu, Ljubljani, Izoli in Špetru), vendar pa tokrat prvič gostuje v Mariboru. Festival sicer pripravlja Kinoatelje kot del uradnega programa Evropske prestolnice kulture GO!2025. 

Premierni dogodek mariborskega gostovanja bo projekcija celovečernega armenskega dokumentarnega filma Trije grobovi umetnika (2023) v režiji Harutina Hačatriana in Rubena Hačatriana, ki se bo danes odvil v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor. Film Trije grobovi umetnika sta posnela oče in sin Hačatrian, ki sta več let spremljala pustolovsko življenje in umetniško dediščino nadarjenega armenskega slikarja Vahana Ananiana. Ta se je rodil in odraščal v Jerevanu, a se je vse bolj razočaran nad armensko stvarnostjo (potres, vojna, razpad Sovjetske zveze) selil vse do Estonije in Ukrajine. Njegovi posmrtni ostanki so razpršeni po več krajih – Talinu, Odesi in Jerevanu, v daljnih deželah ostaja tudi njegova umetniška dediščina.

Dogodek bo začinilo gostovanje režiserja Harutina Hačatriana ter producentke Tatevik Manukjan, ki se bosta po projekciji pogovarjala z gledalci. Kot so organizatorji zapisali v obvestilu za javnost, bodo druženje z armenskimi gosti zaključili s pogostitvijo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta