Bitef: Mi - junaki svojega dela

P. V.
29.09.2022 06:00

Na Bitefu tudi uprizoritvi Solo Nine Rajić Kranjac in Krize Žige Divjaka

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Krize 
SMG

Slogan letošnjega že 65. festivala Bitef v Beogradu od 23. septembra do 2. oktobra je Mi – junaki svojega dela in se nanaša na delavce vsega sveta. Zaznamujejo ga projekti, ki obravnavajo delo v sodobni družbi, delavske pravice, stanje po pandemiji pa tudi delo v umetniški produkciji. Ob sedmih izbranih predstavah iz Nemčije, Mehike, Francije, Srbije in Združenega kraljestva si bo beograjsko občinstvo v tekmovalnem programu ogledalo dve uprizoritvi Slovenskega mladinskega gledališča, ki sta nastali v koprodukciji z Masko v programu Nova pošta, in sicer Solo Nine Rajić Kranjac, ki bo na sporedu danes in jutri, in Krize Žige Divjaka, ki bodo na festivalu jutri doživele svetovno premiero. V Slovenskem mladinskem gledališču bo imela uprizoritev premiero prihodnji mesec. Za obe uprizoritvi vlada veliko zanimanje, vstopnice zanju so bile razprodane že tri tedne pred začetkom festivala, so sporočili iz Slovenskega mladinskega gledališča.

O krizah so v SMG zapisali: »V življenju se nenehno soočamo s takšnimi in drugačnimi krizami – osebnimi, poklicnimi, socialnimi, političnimi, begunskimi, zdravstvenimi, bivanjskimi itn. Za njimi pa preži nemara največja v zgodovini človeštva – okoljska. Po svojem bistvu je radikalno bivanjska, vendar ji kljub temu še vedno posvečamo premalo pozornosti, energijo pa raje izgubljamo za reševanje drugih, vedno novih kriz in skušamo zgolj ohranjati trenutno stanje. Ob tem pozabljamo, da je kriza izredni čas, čas, ko na videz nemogoče ideje postanejo mogoče. Toda katere ideje? Tiste, ki bi ljudem omogočile večjo varnost, zdravje in blaginjo, ali one, namenjene nadaljnjemu bogatenju že tako nepredstavljivo bogatih? V Krizah se bo Žiga Divjak z ekipo posvetil tem vprašanjem, ob čemer bo posebno pozornost namenil človekovi zmožnosti za sodelovanje in potrebi, da svet narave znova odkrijemo ne le kot vir, temveč kot enakovrednega partnerja.« Krize so zasnovane po motivih knjig Manj je več Jasona Hickla in Goba na koncu sveta Anne Lowenhaupt Tsing.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta