Borštnikov prstan bo nosil Ivo Barišič

Petra Vidali Petra Vidali
26.05.2022 11:52

Borštnikovo srečanje vztraja v spomladanskem terminu. Gledališča so novi termin podprla, je rekel Danilo Rošker.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivo Barišič
SNG Nova Gorica

Najznačilnejša poteza v ustvarjalnosti Iva Barišiča sta njegova predanost in odprtost – kot igralec vseskozi posodablja svoj način igre in ohranja radovednost za nov, drugačen gledališki in filmski jezik, zato z njim radi sodelujejo tako izkušeni, uveljavljeni režiserji kot tudi ustvarjalci najmlajše generacije in tisti, ki odstopajo od ustaljenih teatrskih in filmskih praks," piše v utemeljitvi nagrade, ki jo bo prejel ob zaključku letošnjega 57. Borštnikovega srečanja 12. junija.

SNG Nova Gorica, je bil, najprej pod imenom Primorsko dramsko gledališče, zvest vse od ustanovitve leta 1967, rasel je z gledališčem in gledališče je raslo z njim, oba pa sta imela svoj najboljši čas ob prelomu tisočletja, se zdi, ko je Ivo Barišič izstopil z nekaj nepozabnimi vlogami v uprizoritvah dramatike absurda. Več o Ivu Barišiču boste lahko prebrali v sobotni rubriki Portret tedna.

Na tiskovni konferenci pred začetkom festivala sta direktor SNG Maribor Danilo Rošker in umetniški direktor Borštnikovega srečanja Aleš Novak predstavila priprave na festival, ki se bo začel ta ponedeljek, 30. maja, s sklopom Mlado gledališče (usposabljanje strokovnega kadra za delo z mladimi in razvijanje občinstev), nadaljeval s Študentskim gledališčem, potem pa z ekstenzivnim in intenzivnim tekmovalnim programom. Slavnostno odprtje festivala bo 3. junija, tekmovalni program pa se začne že dan prej. Zaradi nesrečnih kovidnih razmer in zaradi novega termina festivala je selektorica Nika Leskovšek v tekmovalni program izbrala kar 16 uprizoritev - po navadi in po pravilih jih je med osem in dvanajst. Njena sezona je bila tokrat dolga sezono in pol, ampak zdaj je festival uskladil novi termin dogajanja s terminom ogleda predstav, odslej bodo na festivalu v začetku junija na ogled predstave iz preteklega koledarskega leta (in ne pretekle gledališke sezone). Danilo Rošker je poudaril, da so slovenska gledališča novi termin podprla, saj ob zaključku sezone lažje gostujejo kot sredi sezone, z novim terminom postaja Maribor spomladi festivalsko mesto.

Aleš Novak pa je poudaril, da se maja ali junija odvijajo tudi drugi primerljivi evropski gledališki festivali. Tako bo torej tudi naslednje Borštnikovo srečanje spomladi, in sicer med 29. majem in 11. junijem 2023, v tekmovalnem programu pa bodo predstave, ki jih gleda in izbira Vilma Štritof. Vse letošnje predstave bodo odigrane v SNG Maribor in na nekaterih drugih lokacijah v mestu, od Lutkovnega gledališča Maribor do bivšega MTT-ja, Borštnikovo ne sprejema tega, kar je postalo skoraj stalna praksa pri nekaterih drugih slovenskih gledaliških festivalih, da bi se namreč publika vozila na druge, matične lokacije predstav. Če predstave ni mogoče prenesti sem, potem ni primerna za festival, ki se dogaja tukaj, in torej ne more konkurirati ne v tekmovalnem ne v spremljevalnem programu.

Akram Khan Company: Prelisičiti hudiča 
Klaus Tummers

Slovenski del spremljevalnega programa je zaradi bolj obsežnega tekmovalnega programa nekoliko skromnejši, ne bo pa izostal mednarodni del. Otvoritvena predstava je praviloma zvezdniška in tudi tokrat bo tako, Akram Khan (ki ga osebno sicer ne bo) je zelo znan koreograf in njegova skupina gostuje na vseh pomembnih odrih. V Veliki dvorani se bo predstavila s predstavo Prelisičiti hudiča (Outwitting the Devil). Od tujih predstav je Aleš Novak izpostavil še avstrijsko-nemško Kožo, ki gostuje v kontekstu mednarodne konference, in francosko-grško predstavo Deklica v temnem gozdu.

Letošnja mednarodna konferenca se bo ukvarjala z vključevanjem ranljivih skupin in socialno aktivacijo z umetnostjo, to pa sovpada tudi s programom socialne aktivacije, ki ga je festival udejanjal v preteklih letih in se bo letos iztekel. Ob fizičnih in spletnih razstavah in predstavitvah teatroloških knjig bosta še dve okrogli mizi stanovskih društev, in sicer Društva slovenskih književnih prevajalcev in Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta