Clugova strast, karizma in balet čez rob

Nina Ambrož Nina Ambrož
14.04.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor iz dokumentarnega filma Uživajte, oder je vaš z Edwardom Clugom in njegovo mamo Ecaterino Clug  
Rtv Slovenija

Scenaristka Nuša Ekar in režiser Božo Grlj sta avtorja celovečernega dokumentarnega filma Uživajte, oder je vaš, ki portretira vrhunskega baletnika Edwarda Cluga, mednarodno priznanega koreografa in umetniškega direktorja Baleta SNG Maribor. Zgodba odstira karizmatičnega, lucidnega umetnika, nabitega z raziskovalno, kreativno strastjo in dobršno mero samoironije, ki se kaže tudi v njegovih predstavah. Skozi iskreno, čustveno fabulo Cluga, njegove mame, prijateljev in sodelavcev riše njegovo pot od rojstnega romunskega mesta Stei do moskovskega Bolšoj teatra, najbolj ikonične institucije klasičnega baleta na svetu. Predpremierno so jo predvajali v sredo v Kazinski dvorani SNG Maribor.

Edward Clug, Nuša Ekar in Božo Grlj pred projekcijo dokumentarnega filma o Clugu Uživajte, oder je vaš v Kazinski dvorani SNG Maribor  
Sašo Bizjak

Internat, sanje in bazen

Film je postavljen v tri okolja, romunsko, slovensko in rusko. V Romuniji je Edward Clug postavljen v dialog s sogovorniki, v Sloveniji so pričevalci njegovi sodelavci, dogajanje v Moskvi je zabeleženo reportažno. Temu je namenjen kratki, uvodni verz dokumentarca. Začne se s kratkim, impresivnim prizorom iz Clugove uprizoritev Bulgakovove mojstrovine Mojster in Margareta v znamenitem Bolšoju decembra 2021, ki predstavlja veličasten dosežek in mejnik v njegovi karieri.

Uživajte, oder je vaš je sicer začel nastajati leta 2019 ob pripravah na baletno predstavo Hora (Kolo), v kateri se je Clug intenzivno naslonil na glasbeno dediščino rodne Romunije. Mariborski baletni ansambel je s Horo gostoval v romunskem mestu Oradea. Kamera po predstavi sledi njegovemu potovanju v mesto Cluj, kjer je kot desetletni deček stopil na pot baleta, in v rojstni Stei. Čas v Romuniji, prepreden s trdimi okoliščinami, brezskrbno otroštvo ob bazenu, omejeno na dva poletna meseca, diktat v hladnem internatu, ki je bolj podoben zaporu kot toplemu domu, disciplina baletne šole in brezmejna volja po uspehu zaživijo ob pripovedih Edwarda Cluga, njegove mame Ecaterine Clug in prijatelja iz otroštva.

Sašo Bizjak

"Sanjal sem v skladu z možnostmi. In korak dlje," umetnik v filmu hudomušno odstre svojo mladostniško živost, drznost. Odsev posebnega časa in prostora, ki je zaznamoval vzpon mladega baletnika, kasneje koreografa svetovnih razsežnosti, čigar uspeh je oče slutil že zelo zgodaj, se počasi in vztrajno odvija skozi spomine in videnja bližnjih. Med njimi so scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš, skladatelj Milko Lazar, balerina Olga Smirnova.

Čustveno snemanje in odprt scenarij

"Mislim, da je najboljši protagonist v filmu moja mama," je Edward Clug dejal po projekciji filma, ki ga je v sredo videl prvič. Hvaležnost je naklonil vsem ljudem, ki ga obkrožajo, priložnostim in okolju (Mariboru), v katerem živi. "Scenarij je klasičen in izhaja iz Edwarda, njegove močne volje, neizmerne in ustvarjalne energije, ki jo izžareva in jo začutiš," pravita Nuša Ekar in Božo Grl, ki želita gledalcem prenesti "Clugovo strast do stvari, ki jih počne" in premika meje. Portret tako zanimivega človeka se (z)gradi sam, čeprav je dozoreval počasi, kar štiri leta. Korona je spremenila potek in predstavitev filma zamaknila za leto in pol. "Snemanje je bilo zelo čustveno," sta povedala scenaristka in režiser. Scenarij se je dograjeval sproti, ker je sledil in se prilagajal protagonistu, tako kot nastajajo njegove koreografije, razvijajo se ob raziskovanju in presegajo kalupe. Tandem je posnel že več odmevnih dokumentarnih filmov, o alpskem smučarju Roku Petroviču, veslaču Iztoku Čopu, slikarju Hermanu Gvardjančiču, ruskih vojnih ujetnikih pod Vršičem, zdaj pripravljata zgodbo o Bojanu Križaju.

 

70-minutni dokumentarec Uživajte, oder je vaš je nastal v produkciji Kulturnega in umetniškega programa Televizije Slovenija. Predvajan bo predvidoma jeseni na prvem televizijskem programu. Direktor fotografije je Jure Nemec, montažer Zlatjan Čučkov, glasbo je prispeval Milko Lazar.

Prizor iz filma 
Rtv Slovenija
Prizor filma 
Rtv Slovenija
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta