Clugov Mojster in Margareta v ruski kulturnopolitični aferi

P. V.
22.03.2023 14:42

Majske reprize Junaka našega časa, ki ga je režiral kritik Putinovega režima in napada na Ukrajino Kilir Serebrenikov, bodo v Bolšoju nadomestili s Clugovim baletom Mojster in Margareta

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na premieri je v vlogi Margarete nastopila Olga Smirnova, ki je ob napadu na Ukrajino zapustila predstavo, Bolšoj in Rusijo. 
Elena Fetisova/Bolšoj

Po poročanju portala Siol je moskovski Bolšoj teater odpovedal majske predstave baleta Junak našega časa v režiji Kirila Serebrenikova, ostrega kritika Putinovega režima in vojne v Ukrajini. V zameno pa so na program uvrstili balet Mojster in Margareta v koreografiji mednarodno priznanega umetniškega direktorja Baleta SNG Maribor Edwarda Cluga.

Takoj je treba razjasniti, da ta Mojster in Margareta nikakor ni slovenska predstava in ne predstava SNG Maribor, ampak je predstava, ki jo je - res tudi s slovenskimi ustvarjalci, ob Clugu so tu še nekateri njegovi stalni sodelavci - produciral Bolšoj teater leta 2021 in lahko pet let z njo razpolaga po mili volji. Tako je Siolu odgovoril tudi Edward Clug: Sam nima nobenega vpliva na to, kaj uvrščajo na program, in pri izvedbi tega baleta sploh ne sodeluje. "Niti slučajno pa ne grem v Rusijo," je zatrdil.

Poudaril je, da se trenutno ukvarja z drugimi projekti. Pretekli konec tedna je tako v baselskem teatru premierno predstavil balet Coppelia s slovenskim ansamblom. V Rusiji pa je bil nazadnje ob premieri omenjenega baleta. V razprave o vojni v Ukrajini se Clug ne želi spuščati. Agresijo obsoja, po svojih najboljših močeh pa poskuša pomagati umetnikom in prijateljem z obeh strani, je povedal.

Edward Clug 
Robert Balen

Njegova drža in odnos sta razumljiva, res pa je tudi, da dopušča, da ga vodstvo Bolšoj teatra izkorišča kot umetnika, ki s svojim izdelkom lahko vskoči, ko nasprotniki režima ne smejo na oder. Podoba situacija je bila namreč že lani, ko je zaradi nestrinjanja z napadom na Ukrajino Bolšojev ansambel zapustilo več plesalk in plesalcev, med drugim Olga Smirnova, ki je imela glavno vlogo v Clugovi predstavi. "Z vsem srcem sem proti vojni," je sporočila lani v začetku marca in dodala, da si nikoli ni mislila, da se bo sramovala Rusije. Zdaj živi in ustvarja v Amsterdamu. S položaja glavnega dirigenta in glasbenega direktorja Bolšoja je marca lani odstopil tudi Tugan Sokijev. Maja lani je sledil umik predstav režiserjev, ki sta se izrekla proti vojni v Ukrajini, z repertoarja sta izginili opera Don Pasquale v režiji Timofeja Kuljabina in baletna predstave Nurejev Kirila Serebrenikova.

Mojster in Margareta z delno prenovljeno zasedbo je ostal na repertoarju.

Kiril Serebrenikov 
Wikipedia

Kdo je Kiril Serebrenikov? Gre za enega najbolj znanih sodobnih ruskih gledaliških in filmskih režiserjev, ki je že vrsto let kritik kremeljske politike. Pogosto poudarja, da nekdanji agent KGB ne more biti predsednik države. Več let je bil umetniški direktor moskovskega centra Gogolj, a so ga leta 2017 na montiranem političnem procesu obtožili zlorab državnega denarja, ki ga je dobival center. Kljub temu, da je ena od prič priznala, da je pod pritiskom pričala po krivem, so režiserja leta 2020 obsodili na pogojno kazen, ki pa so jo marca lani preklicali. A je Kiril Serebrenikov takrat za vedno odšel iz Rusije.

Balet Junak našega časa (po Lermontovu) je postavil leta 2015, leta 2016 je balet dobil eno največjih ruskih gledaliških nagrad – zlato masko. Tako kot predstavo Nurejev je tudi Junaka našega časa uprava Bolšoja s sporeda umaknila že lansko pomlad. Nedolgo zatem so jo resda vrnili na program, a brez Serebrenikovega imena. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta