Danes premiera Napudrane s Sabino Cvilak

P. V.
03.10.2022 05:50

Danes, v ponedeljek, 3. oktobra, bo na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma zaživela opera Napudrana Thomasa Adèsa z mariborsko sopranistko v naslovni vlogi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sabina Cvilak
Darja Štravs Tisu

Uprizoritev je nastala v koprodukciji Slovenskega komornega glasbenega gledališča (SKGG) s Cankarjevim domom in HNK Ivana Zajca na Reki. Gre za eno največkrat izvajanih odrskih del britanskega skladatelja Thomasa Adèsa in velja za sodobno operno klasiko. "Govori o Margarte Campbell vojvodinji Argyll in njenih škandaloznih spolnih podvigih s političnim podtonom, ki so leta 1963 med postopkom za razvezo njenega zakona polnili strani britanskih tabloidov. Adès v mojstrskem vrtincu barvitih epizod z drzno profilirano instrumentacijo šestnajstih glasbenikov in štirih solistov prikliče dobo elegance, duhovitosti, dekadence in jazza, ob tem pa opiše usodo neusmiljeno izpostavljene aristokratke v divji vožnji od zvezd do propada. Opera je ob nastanku takrat mladega skladatelja izstrelila med zvezde opernih in koncertnih odrov," so zapisali producenti. Skladatelj, ki je obenem tudi dirigent in pianist, je prejemnik vrste glasbenih nagrad za kompozicijo, obenem pa dirigira in koncertira po vsem svetu. V glavni vlogi vojvodinje bo nastopila Sabina Cvilak, ob njej pa britanski basist Graeme Danby, koloraturna sopranistka Neža Vasle in tenorist Gregor Ravnik. Dirigiral bo Simon Dvoršak, režiserka je Eva Hribernik, scenograf Jaro Ješe, kostumografinja Sandra Dekanić. Igral bo orkester Slovenskega komornega glasbenega gledališča. Opera bo v angleškem jeziku z nadnapisi.

Pred premiero, ob 18.30, bo v Kosovelovi dvorani predstavitev opernega dela Napudrana. Predaval bo Leon Firšt.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta