Dnevi komedije: Mladost postavlja ogledalo družbi

Matic Majcen Matic Majcen
01.03.2022 15:27

Na jubilejnih 30. Dnevih komedije bodo prevladovale predstave mlajših režiserk in režiserjev, ki se odločneje lotevajo satire in družbene kritike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor iz adaptacije Jurčičeve humoreske Kozlovska sodba v Višnji Gori režiserja Luke Marcena 
Jaka Babnik

Med 15. in 26. marcem se bo v Gledališču Celje odvila 30. edicija festivala Dnevi komedije, ki bo zaradi minule epidemije covida-19 izjemoma ponudil pregled gledališke produkcije iz dvoletnega obdobja (2020 in 2021). Organizatorji se veselijo, da bodo lahko v stavbi na celjskem Gledališkem trgu znova v večjem številu pozdravili občinstvo. "Veseli smo, da bomo na jubilejnih 30. Dnevih komedije znova imeli polne dvorane brez preverjanja PCT-pogojev," je na predstavitvi letošnjega programa povedala upravnica Gledališča Celje Tina Kosi. "Maske in razkuževanje sicer še vedno ostajajo, a bomo kljub temu po dveh letih znova imeli vsaj približno normalne Dneve komedije."

Humoreska z estetiko barvite burleske
Jaka Babnik

Festivalska selektorica Tatjana Doma je po drugi strani kljub svečani priložnosti opozorila na širše družbene okoliščine, v katerih se bo odvil letošnji dogodek. "30. Dnevi komedije, ki smo jih z nestrpnostjo pričakovali, se odvijajo v trenutku, ko nedaleč od nas razpada svet. Vseeno pa življenje teče naprej, kljub posledicam, ki jih bomo vsi čutili." Selektorica je razkrila podatek, da je za letošnjo edicijo kandidiralo 21 prijavljenih predstav. "To se mi je zdelo malo za dve leti, a se moramo spomniti, kaj se je v teh dveh letih dogajalo. Gledališča so bila zaprta, nato smo delovali v čudnih pogojih z omejitvami, pogosto brez občinstva. Komedija je žanr, ki ga je odsotnost občinstva najbolj prizadela. Komedija lahko zaživi samo pred polno dvorano. To velja tako za gledalce, ki čutijo interakcijo z odrom, kot tudi za igralce, ki brez brez odziva občinstva ne morejo v polni meri odigrati komedije. Zdaj so končno zavladale okoliščine, da se bodo lahko naše predstave odvile v polnih dvoranah."

Tatjana Doma je z laskavimi besedami predstavila letošnjo selekcijo, saj jih je od 21 prijavljenih predstav kar 13 nastalo po predlogah slovenskih avtorjev, kar je označila za svojevrsten unikum. "Program oblikujem že desetič in kaj takšnega se še ni zgodilo, zato je to vsekakor treba pozdraviti." Na koncu je v tekmovalni program uvrstila devet predstav, od katerih jih je šest nastalo po slovenskih komedijskih novostih. "Še ena lepa stvar v tem je, da so se pod kar pet od teh devetih predstav podpisale režiserke. Obenem režiserji in režiserke večinoma pripadajo mlajši in srednji generaciji. Upam, da to ni naključje, da se dogaja nekaj novega in da bo to preraslo v trend. Poleg tega se te predstave opazneje ukvarjajo z našo okolico. Večina je satiričnih in družbenokritičnih, kar pomeni, da ti mladi avtorji tudi v tem pomenskem uprizoritvenem smislu postavljajo ogledalo naši družbi. Seveda pa se poskušamo raznim neumnostim, zablodam in katastrofam tudi nasmejati. Veliko svežine bomo videli v letošnjih predstavah in zagotovo bo občinstvo uživalo."

Festival bo tako odprla glasbeno-gledališka predstava Bodi gledališče! v izvedbi SLG Celje, sledile bodo satirična drama Nova rasa v izvedbi SNG Drama Ljubljana, slovenska glasbena komedija Čudovita v izvedbi SSG Trst in SiTi Teatra BTC, grenko-sladka komedija Paloma v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča, AGRFT in Društva KUD, satirična igra Pojedina pri Trimalhionu v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča, absurdno tragična komedija Pošta v izvedbi Drama SNG Maribor, francoska črna komedija Škorpijon v izvedbi SNG Drama Ljubljana, komedija Slamnik v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega ter povest iz stare zgodovine Kozlovska sodba v Višnji Gori v izvedbi SLG Celje. Festival bosta 26. marca sklenila podelitev nagrad in stand up Tadeja Toša z naslovom Spet Toš.

Organizatorji Dnevov komedije sicer s ponosom gledajo na svojo vse bolj bogato zgodovino. "Pred 30 leti si prvi prireditelji Marjan Bačko, Borut Alujevič in Blaž Lukan niso mislili, da se bodo Dnevi komedije prijeli kot eden izmed slovenskih gledaliških festivalov in tudi edini, ki na naših tleh ponuja pregled komediografske produkcije," je povedala Tatjana Doma. Kljub vse večjemu renomeju pa ministrstvo za kulturo dogodka finančno ne podpira, je poudarila selektorica.

Ob tej priložnosti so predstavili tudi rezultate Žlahtnega komedijantskega peresa, anonimnega natečaja za izvirno slovensko komedijo. Strokovna žirija v sestavi Tina Kosi, Tatjana Doma in Alja Predan se je soglasno odločila, da letos nagrade ne podeli. Na natečaj je sicer prispelo 17 besedil, od katerih so štiri vnaprej izločili zaradi nespoštovanja pravila anonimnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta