Dnevi komedije: V duhu načrtovane širitve

Matic Majcen Matic Majcen
13.02.2023 16:00

Na letošnjih Dnevih komedije v Celju se bo med 27. februarjem in 12. marcem zvrstilo osem najboljših komedijskih uprizoritev pretekle gledališke sezone. Novost je spremljevalni program s pogovori in koncertom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Upravnik celjskega gledališča Miha Golob in selektorica letošnjih Dnevov komedije Alja Predan 
Matic Majcen

Letošnji Dnevi komedije bodo prvič potekali pod vodstvom novega upravnika celjskega gledališča Mihe Goloba. Ta je na začetku predstavitve programa priznal, da ima pred svojo prvo edicijo tremo. "Zdaj se počasi že privajam na vse dogodke in dejavnosti gledališča," je dejal. Golob se je kljub statusu novinca ambiciozno lotil organizacije tega uveljavljenega festivala, saj že takoj načrtuje širitev, ki naj bi na dolgi rok vključevala prenovo programa, na kratki rok pa novost v obliki spremljevalnih dejavnosti. "Z majhnimi koraki bomo festival že letos začeli nadgrajevati in upam, da bomo v prihodnje pri tem še bolj drzni." Občinstvo bo lahko tako že letos po predstavah ostalo v dvorani in bo lahko prisluhnilo pogovorom z ustvarjalnimi ekipami, prav tako so že pred festivalom začeli snemati poddaje, ki jih vodi Urban Kuntarič. Kot najopaznejšo pridobitev pa bodo priredili tudi koncert zasedbe Los hermanos muy simpaticos, na čelu katere je stari znanec celjskega gledališča Branko Završan.

Festival v zelo dobri formi

Selektorica letošnjih Dnevov komedije je Alja Predan, ki je sicer septembra zaključila svoje redno delo v celjskem gledališču. Za njenim novim angažmajem se skriva povsem drug motiv. "Radi bi zagotovili, da bi imel festival neodvisno, zunanje selektorstvo," je povedal Golob. "Izbor predstav je do sedaj potekal znotraj gledališča, v prihodnje pa bi ga rad postavil na bolj neodvisno podstat. Ker Alja ni več v službi pri nas, lahko že v tem prehodnem obdobju morda zagotovimo bolj neodvisno selekcioniranje predstav."

 

Sicer pa Golob poudarja, da je festival prevzel v dobri formi. "Festival zelo dobro diha in nagovarja publiko, ki smo ji za zvestobo tudi zelo hvaležni." Izziv pa vseeno ostaja financiranje. Mestna občina Celje prispeva približno 15.000 evrov, medtem ko celotna organizacija stane približno 50.000 evrov. Morebitne programske nadgradnje bodo torej zahtevale tudi odločno finančno injekcijo. "Želja vsakega festivala je, da bi bil mednaroden. Ko gledam Teden slovenske drame in razvoj tega festivala, se mi to zdi dobra praksa, ki bi ji bilo smiselno slediti in v tem smislu nadgraditi tudi naš festival."

Zunaj profesionalnih gledališč je denarja malo

Alja Predan, ki je v preteklosti že dvakrat opravljala selektorsko nalogo, je po drugi strani povedala, da je bila presenečena, da je takoj po koncu dela v SLG Celje dobila novo vabilo. Ob tem je pohvalila prizadevanje, da bi bil festival bolj neodvisen. Na letošnjo edicijo se je sicer prijavilo 19 predstav, sama pa si je ogledala tudi tiste, ki jih producenti niso prijavili. Na koncu je izbrala osem komedij, največja težava tistih, ki jim ni uspelo preseči selektorskega sita, pa je pravzaprav pričakovana. "Treba je vedeti, da je zunaj profesionalnih gledališč denarja, namenjenega za ustvarjanje predstav, relativno manj in so posledično tudi standardi precej nižji. Tudi zato teh osem predstav igralsko, režijsko, dramaturško in besedilno izstopa med vsemi tistimi, ki sem si jih ogledala."

 

Zanimivost letošnjega programa je, da bomo med osmimi predstavami videli kar tri monokomedije. Že ob otvoritvi festivala 27. februarja bodo tako prikazali monokomedijo Nikoli ni prepozno Jere Ivanc in Žana Papiča v režiji Luke Marcena (Kreker, SiTi Teater BTC), v kateri Mojca Fatur igra gospodinjo, ki se odloči znova slediti svojim otroškim sanjam. Potem je tu MandićCirkus (oblečen) v soavtorstvu Bojana Jablanovca in Marka Mandića ter režiji Bojana Jablanovca (Via Negativa, SNG Drama), svojevrstna reinterpretacija performansa Marka Mandića iz leta 2022. Povsem sam bo na odru nastopil še Sebastian Cavazza v monodrami Shakespeare avtorja Stevena Berkoffa (MGL). Kot pravi Alja Predan, številčnost monokomedij sicer ne nakazuje kakšnega dolgoročnejšega trenda: "Ne gre za odziv na poplavo stand up nastopov. Mislim, da je monopredstav letos več preprosto zato, ker gre za posledico epidemičnih let, ko so bile produkcije manj številčne."

Celjsko gledališče bo na letošnjem festivalu pričakovano predstavljala komedija Williama Missouria Downsa Poglej me v režiji Luke Marcena, Prešernovo gledališče Kranj "proletarska komedija" Daria Foa Vse zastonj! Vse zastonj! v režiji Ajde Vajcl, Mestno gledališče ljubljansko pa še predstava Bog masakra Yasmine Reza v režiji Diega de Bree. Čeprav je bila slednja leta 2011 uprizorjena tudi v obliki odmevnega celovečernega filma Romana Polanskega, pa je še ena zanimivost letošnje edicije tudi to, da sta dve predstavi neposredni priredbi odmevnih filmov. Jurij Zrnec se je tako vživel v kožo Charlieja Chaplina iz Velikega diktatorja (režija Diego de Brea), prav tako v SNG Drama pa so uprizorili dialoško dramo Party Sally Potter v režiji Ivice Buljana. Festival bo 12. marca zaključil stand up nastop Tadeja Toša.

Nagrade bo letos podeljevala strokovna žirija, ki jo sestavljajo Evelin Bizjak, Tin Grabnar in Alenka Kraigher.

Abonmaji že v prodaji

Celjsko gledališče že danes pričenja vpis festivalskih abonmajev, ki segajo od malega abonmaja za tri predstave (40 evrov) preko srednjega za šest predstav (70 evrov) do velikega za devet predstav (110 evrov). Vstopnice za izven bodo v prodaji od 20. februarja.

Monokomedija Nikoli ni prepozno z Mojco Fatur 
SiTi Teater
MandićCirkus (oblečen) 
SNG Drama/ Peter Uhan

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta