Domišljija ne potrebuje brezžične povezave

Petra Zemljič Petra Zemljič
08.11.2019 15:28

"Pri babici, v zavetju svobode, zaupanja in kjer je skorajda vse dovoljeno, nihče ne potrebuje novodobnih zapolnjevalcev (dolg)časa"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pošast biva pri otrocih pod posteljo, a ni njihov sovražnik, ampak so to odrasli, ki problemov v tem strašljivem svetu otroka ne vidijo.
Damjan Švarc

Jutri, v soboto, bo na Komornem odru SNG Maribor premiera otroške predstave Mica pri babici. Besedilo je napisal Andrej Predin, priredbo besedila in režijo pa podpisuje Miha Golob. Mica je naslovna junakinja serije knjig z istoimenskim naslovom, tokratno gledališko besedilo, ki se osredotoča na to, kako bo prijateljski tandem - Mice in Ludvika - ugnal v kozji rog pirata Cvenka, pa so ustvarjalci poimenovali Ponorela piratska pustolovščina za neustrašneže. Predstava je namenjena otrokom od šestega leta.
Mica ne potrebuje priklopa na žično ali brezžično povezavo, dovolj je, da vključi svojo brezmejno domišljijo. Miha Golob razloži, da so proti koncu dela razmišljali o tem, kako bi sploh žanrsko opredelili predstavo. "Ni naključje, da je predstava malce grozljiva, strašna, nenavadna.
To ni stvar propagandne retorike marketinga, ampak gre bolj za konceptualni razmislek, ki smo ga opravljali na začetku vaj. Eno od izhodišč je, da je svet otroka skozi umetnost prežet z nekimi prijaznimi zgodbami, zgodbami, ki so samo lepe in so enoplastne. Svet otrok pa je mnogo bolj raznolik, kot ga slika sodoben utrip. Otroke hočemo zaščiti pred strahom, grozljivimi stvarmi.
Pošast biva pri njih pod posteljo, a ni njihov sovražnik, ampak so to odrasli, ki problemov v tem strašljivem svetu otroka ne vidijo. Tudi pravljice niso za lahko noč, ampak so za to, da ne moremo spati in razmišljamo, kaj se je zgodilo v njih. Predstava je tudi provokacija staršem, vzgojiteljem, kolegom, da ne smemo sveta otroka podcenjevati, ampak mu ga približati."
Dramaturginja Maja Borin pove, da je uprizoritev podprla Predinovo premiso, da se prostrana domišljija otrok razbohoti šele takrat, ko jim je omogočen varen polet.
"In pri babici, v zavetju svobode, zaupanja in kjer je skorajda vse dovoljeno, nihče ne potrebuje novodobnih zapolnjevalcev (dolg)časa. Dolgčas pri babici je samo pavza, v kateri se snuje nova akcija, nov poriv v kreativno uporabo vsega, kar je. Sanje ali resničnost, kdo bi vedel, kje je meja med enim in drugim."
Igrajo Mirjana Šajinović, Nejc Ropret, Blaž Dolenc in Irena Varga, scenografijo podpisuje režiser, kostumografka je Dajana Ljubičič, skladatelj pa Vasko Atanasovski.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta