Evropska prestolnica kulture 2025 bo Nova - in stara - Gorica

Petra Vidali
18.12.2020 17:50
Izbira Nove Gorice ni presenetljiva, organizatorji so prepričani, da jim je zmago prineslo dolgoletno sodelovanje obeh mest in regije
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trg Evropa, simbolna točka bodoče evropske prestolnice kulture
EPK Nova Gorica/Leo Caharija

Mednarodna izbirna komisija je priporočila Novo Gorico kot tisto slovensko mesto, ki bo leta 2025 skupaj z nemškim mestom Chemnitz nosilo naziv evropska prestolnica kulture (EPK). V najožjem izboru so bili še Ljubljana, Piran s primorskimi občinami in Ptuj.

V Novi Gorici so razglasitev EPK 2025 pričakali na skupnem trgu obeh Goric, na Trgu Evropa - tam, kjer so skupno že proslavili vstop Slovenije v Evropsko unijo, zbrani so bili organizacijska in programska ekipa projekta in politično vodstvo Nove Gorice in italijanske Gorice.

Novogoriški župan Klemen Miklavič je po razglasitvi dejal: "Leta 2025 bo celotna pozornost usmerjena v goriško območje, ki je tudi center čezmejne regije. Osvojitev naslova je namreč priložnost za celotno regijo, ki ima svojo čezmejno dimenzijo. Obe Gorici bosta prva prestolnica neke regije, ki se razteza čez dve državi."

Nova Gorica je z gledališčem že del nacionalne kulturne infrastrukture.
SNG NG

Navdušenja ni mogel skriti niti župan občine Gorica Rodolfo Ziberna, ki je prepričan, da je to izjemen, močan občutek, eden tistih, ki si jih zapomnimo za celo življenje. "To zmago posvečam občanom, ljudem tega edinstvenega ozemlja, ki so toliko trpeli, a so uspeli odreagirati tako, da so ustvarili boljšo prihodnost za mlade. Biti evropska prestolnica kulture nam bo omogočilo pridobiti nove človeške in finančne vire za razvoj gospodarstva in zaposlovanja naših mest s pomočjo kulturnih, pa tudi urbanističnih in gospodarskih pobud," je o odzivih s terena poročala Slovenska tiskovna agencija.

Novogoriško kandidaturo za EPK so poimenovali Go! Borderless, Gremo! Brezmejno, njihov cilj pa je tudi urbanističen - biti kot eno mesto, čeprav z različnima kulturama. Napovedali so, da bodo samo v letu 2025 pripravili več kot 600 različnih kulturnih dogodkov in več kot 60 projektov z različnimi partnerji. Skupno se bodo preko projektov povezovali z 251 partnerji iz 34 držav. Predvideni proračun evropske prestolnice kulture je 48 milijonov evrov. O tem je v prestavitvi kandidature Nove Gorice v Večeru v začetku leta vodja kandidature Neda Bric med drugim rekla: "Za samo kandidaturo in kasnejšo potencialno izpeljavo projekta EPK bosta obe mesti - in regija - v projekt vložili namenska sredstva. Za program nekaj manj kot pet milijonov evrov, kar je dobrih 20 odstotkov predvidenega proračuna, za naložbe pa nekaj več kot devet milijonov, kar je skoraj 40 odstotkov investicijskega proračuna. Skozi Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje pa bosta mesti tudi inovativno uporabili finančne mehanizme, ki jih prinaša nova evropska finančna perspektiva. Naš celotni proračun je približno 48 milijonov evrov." Poudarila je tudi, da sta se Mestna občina Nova Gorica in občina Gorica zavezali, da bosta postopoma povečevali redna sredstva, ki jih namenjata za kulturo.

Neda Bric vodi priprave na EPK Nova Gorica od začetka.
Saso Bizjak

Ob uradni vložitvi kandidature je povedala še, da si mesti Nova Gorica in Gorica že leta prizadevata za čim boljše in čim tesnejše sožitje. "Poleg raznih dejavnosti, ki nas že povezujejo, je prav skupna kandidatura priložnost za povezovanje tudi na kulturnem nivoju, ki je - iz različnih vzrokov, eden od teh je gotovo jezik - za zdaj nizko. Hkrati spodbujamo in kreiramo tako gospodarske kot infrastrukturne povezave, v urbanističnem smislu pa sta mesti začeli razmišljati o svojem urbanem prostoru kot o enovitem področju, kjer bo meja končno zgolj fiktivna linija - tako fizično kot mentalno. Naziv bi seveda pomenil velikanski potencial, ki bi naša prizadevanja potenciral in omogočal hitrejšo in boljšo realizacijo zastavljenega, vendar se bo pot gotovo nadaljevala v vsakem primeru."

"Vsako prijavljeno mesto naj bi upoštevalo svoje naravne in druge, tudi infrastrukturne danosti. Zato smo pripravili program pa tudi načrt, kako se spoprijeti z večjim prilivom obiskovalcev. Mesti z okolico imata primerne turistične kapacitete, sta logistično dostopni, imamo tako bližnje letališče, Ronki kot odlično železniško povezavo z italijanskimi železnicami, delno, čeprav žal ne najboljšo, pa tudi s Slovenskimi železnicami. EPK vidimo tudi kot vzpodbudo za še večje zasebne pobude v turizmu, motivacijo lokalnim in državnim oblastem, da povečajo dostopnost mesta iz okoliških podeželskih krajev, za boljše železniške in avtobusne povezave in tako naprej. Nova Gorica in Gorica skupaj imata zelo zanimivo ponudbo z izjemno mešanico starega in novega," je odgovarjala Neda Bric.

Tudi kulturna infrastruktura je v veliki meri že na voljo, je rekla. Nova Gorica ima nacionalno gledališče, kulturni dom ... Zaradi ugodnih klimatskih razmer pa pomembne dogodke z velikim številom obiskovalcev načrtujejo tudi na zunanjih prizoriščih. Izpostavila je, da ne želijo preveč vlagati v zidove, ampak v ljudi in program. In če že - ne graditi na novo, ampak obnoviti, revitalizirati, kar imajo in je kulturna dediščina.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta