Festival PerArtem: Prvi festival samospeva

P. V.
04.10.2022 05:50

Od 14. do 16. oktobra v Muzeju novejše zgodovine Slovenije

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
PerArtem

Kulturno umetniški zavod PerArtem, ki se je v preteklosti že izkazal s koncertnim ciklom Samospevanje v Slovenski filharmoniji in SNG Maribor, od 14. do 16. oktobra prireja 1. PAF – PerArtem Festival. Z njim se obeta širok spekter koncertov, spremljevalni izobraževalni program in edinstveni dogodki. Nastopila bo pestra paleta glasbenikov.

Najmlajši poslušalci bodo ob spremstvu staršev lahko prisluhnili poučnemu mini koncertu Samospevčkamo v izvedbi sopranistke Nataše Trček, baritonista Marka Erzarja in pianistke Ane Marie Beguš. Na otvoritvenem koncertu bosta sopranistka Mojca Bitenc in pianist Simon Dvoršak predstavila samospevski opus skladatelja Iztoka Kocena. Poleg cikla Prijava na let bosta krstno izvedla noviteto Tri pesmi na besedila Srečka Kosovela.

Drugi dan PAF-a se bo zvrstil matinejski koncert Lepa mlinarica v izvedbi baritonista Lucasa Somoza Osterca in kitarista Žarka Ignjatovića, zvečer pa se bo prvič ImproSpev - inovativen, pester in iskriv glasbeni dogodek, na katerem bodo zbrani pevci, pianisti in drugi instrumentalisti postavljeni pred razne izzive in javno improvizirali na pestre teme. Prisluhnili boste lahko še Zaključnemu koncertu udeležencev mojstrskega tečaja interpretacije samospeva, 1. PAF pa bosta s koncertom Pesnice v glasbi sklenila sopranistka Nataša Zupan in pianist Nejc Lavrenčič, ki na spored uvrščata samospeve in novitete izpod peresa Aleksandre Naumovski Potisk in Bojana Glavine.

Umetniški vodja PAF-a je pianist Nejc Lavrenčič. Njegovo festivalsko vodilo je doživeti samospev na drugačen način: "Odmakniti se od železnih in že slišanih repertoarjev, približati koncertne vsebine tako otrokom kot starejšim poslušalcem, podati se v nove glasbene konstelacije, predstaviti izvajalce več generacij in opus živečih (slovenskih) skladateljev, spihati prah s stereotipov o dolgočasnosti in nepomembnosti samospeva kot žanra, ga doživeti kot živ, sočen, plastičen in aktualen odraz dimenzije tukaj in zdaj."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta