Festival Prestopi: Za uvod mural in operno presenečenje

Petra Zemljič
20.05.2021 05:45
Peti mednarodni festival neodvisnih uprizoritvenih umetnosti ne bo klasičen, program bodo napovedovali sproti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Moje veliko delo, miniaturna postavitev za največ dvajset gledalcev, ki jo bodo izvedli večkrat.
Alex Brenner/Arhiv Moment

Letošnja 5. edicija Mednarodnega festivala neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi bo trajala od konca maja do nadaljnjega, so sporočili iz Kulturno-umetniškega društva Moment. Ker je organizacija živega mednarodnega festivala v času korone kot tek čez premikajoče se ovire, so se odločili, da dogodke izvedejo postopoma. Prestopi bodo tako dogajanje razporedili čez prihodnje mesece. Trmasto tudi vztrajajo pri izvedbi festivala v živo, saj svoje poslanstvo razumejo predvsem kot ustvarjanje žive umetnosti za žive ljudi. Pogrešajo druženje, pogrešajo publiko, priložnosti za burne debate, pogrešajo ranljivost, negotovost in razburljivost, ki jih prinaša samo živo gledališče. Zato ga bodo izvedli v tolikšni meri, kot zmorejo in znajo.

Otvoritev festivala bo v soboto, 29. maja, torej na dan, ko bi se ta moral po prvotnem načrtu zaključiti. Odprli ga bodo z novo stensko poslikavo na zunanji steni GT22, njen avtor je Miha Peperko. "Otvoritev pa bo v celoto zaokrožilo operno presenečenje. Začeli bi radi res svečano. Od tega dne naprej bo festival trajal vsaj do jeseni, kolikor se bo le dalo. Dogodki se bodo večinoma odvijali ob koncih tedna in na prostem, a ne izključno. Letos zagotovo ne bomo imeli klasičnega festivala, bomo pa zato imeli najdaljšega. Velika večina v predhodni verziji načrtovanih dogodkov se bo v resnici zgodila. Priključili pa jim bomo tiste, ki po našem mnenju lepo dopolnjujejo nov koncept festivala. Med njimi bo tudi lastna produkcija, nastala v tej ‘zaprti’ sezoni," opisuje programski direktor Momenta Zoran Petrovič.

Predstava nekdanjega klovna Cirque du Solei
Sonia De Boni/Arhiv Moment

Ob domačih gostih z neodvisne gledališke scene Petrovič napoveduje raznovrsten mednarodni program. V Maribor prihaja David Espinosa iz Španije s predstavo Mi gran obra (Moje veliko delo). "Skozi miniaturno postavitev za maksimalno 20 gledalcev in nekaj centimetrov velikimi figuricami ustvarja iluzijo veličastnega gledališkega dogodka. Smešno, tragično, ironično in obešenjaško," napoveduje Petrovič. Nastopil bo še Julien Cottereau, ki prihaja iz Francije. Imagine-toi (Predstavljaj si) je predstava enega samega igralca, nekdanjega klovna Cirque du Soleil. Izvede jo brez ene same izrečene besede ali scenskega elementa. Z Julienom načrtujejo tudi izvedbo delavnice.

Večkrat nagrajena predstava Palmyra
Alex Brenner/Arhiv Moment

Iz Belgije in Norveške pa prihajata Ingrid Berger Myhre in Lasse Passage s predstavo Panflutes and Paperwork (Panove piščali in papirologija), v kateri plešeta, igrata na palčke, pripovedujeta zgodbice in pojeta. Izpostaviti velja še performerski duo Bert&Nasi (Francija/Velika Britanija). Umetnika veljata za enega najbolj svežih in inovativnih sodobnih performerjev svoje generacije v Evropi in na novo izumljata politični teater, pojasni Petrovič.

Predstava Palmyra je nastala z mislijo na uničenje starodavnega sirskega mesta z istim imenom in občinstvo vabi k odmiku od populističnih novic, nudi razmislek o uničenju, maščevanju, razpadu civilizacije in odnosov. Tudi Bert&Nasi bosta izvedla delavnico z naslovom Politika v prostoru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta