Festival Ruta se bo začel z novo predstavo Žige Divjaka

kr
01.02.2024 13:35

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bo med 2. in 7. februarjem potekala nova izdaja festivala Ruta, v katerega se je leta 2019 povezalo šest gledališč z območja nekdanje Jugoslavije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predstava Bodočnost je koprodukcija Mestnega gledališča ljubljanskega in Beograjskega dramskega gledališča.  
Peter Giodani

Festival bo jutri, v petek, uvedla nova predstava v režiji Žige Divjaka Bodočnost, nastala v koprodukciji med MGL in Beogradskim dramskim pozorištem.
Predstavo Bodočnost, ki bo na festivalu doživela premiero, je direktorica in umetniška vodja MGL Barbara Hieng Samobor na tiskovni konferenci označila za velik projekt, v katerem se je združilo po šest igralcev iz obeh gledališč. Po njenih besedah je nastala nenavadna in angažirana uprizoritev, ki govori o tem, da s svojim odnosom do planeta in drug do drugega oblikujemo tisto, kar je zajeto v naslovu predstave. Kot je še povedala, je uprizoritev v marsičem tako duhovita kot otožna, a tudi grobo neposredna ter skrajno nežna in diskretna. Gledalec, ki se ji ne bo prepustil v celoti, pa bo oropan celostnega doživetja. Da gre za nekoliko nenavaden projekt, je ocenil tudi režiser, ki ga je podpisal v soavtorstvu z Gregorjem Zorcem, tudi dramaturgom in nastopajočim v predstavi. Brez besed govori o možnostih in nezmožnostih bivanja človeka kot nebogljenega, a tudi vase zagledanega bitja in drugih bitij na planetu. Bodočnost je nadaljevanje nekega poskusa, kako osmisliti delovanje v času okoljske in drugih kriz, je povedal režiser.
S premiero v petek se bo začel potujoči festival Ruta. Tudi tokrat bo ponudil kombinacijo šestih uprizoritev iz šestih gledališč nekdanje skupne države. Dramsko gledališče iz Beograda bo nastopilo s predstavo Zlagano življenje odraslih, ki jo je po romanu Elene Ferrante režiral Sebastijan Horvat, Gradsko pozorište Podgorica prihaja s predstavo Dragane Tripković Mislim, da se morava pogovoriti v režiji Danila Marunovića, Kazalište Ulysses s Shakespearovim Othellom v režiji Oksane Dmitrieve, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva s predstavo Oče Floriana Zellerja v režiji Dina Mustafića in Dramski teatar Skopje s predstavo Podjetje v režiji Nele Vitošević

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta