Filmski festival Diagonale letos razmišlja o konceptu konca

MMAJ
21.03.2023 05:00

V Gradcu se danes začne festival Diagonale, na katerem ob kopici spremljevalnih dogodkov predstavljajo najnovejšo avstrijsko filmsko produkcijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gradec je ta teden preplavila ikonografija filmskega festivala Diagonale.
Miriam Raneburger/Diagonale

Na letošnji ediciji festivala bodo predstavili 115 igranih in dokumentarnih celovečercev ter kratkih, animiranih in eksperimentalnih filmov. Osrednji del programa tvori tekmovalni program, v sklopu katerega bodo v nedeljo podelili nagrade, ki veljajo za najprestižnejše v avstrijski kinematografiji. Festival bo nocoj odprl film režiserja​ Patrica Chiha Das Tier im Dschungel.

Poleg osrednjega tekmovalnega programa se bo na festivalu odvilo še nekaj vzporednih sekcij. Posebno retrospektivo bodo namenili srbsko-avstrijskemu režiserju Goranu Rebiću. Leta 1968 rojeni avtor je kot najstnik sledil svojemu očetu na delovno pot na Dunaj, kjer je nato tudi ostal. Njegov avtobiografski prvenec Prišel sem zaradi službe (1987) velja za enega prvih avstrijskih filmov o tujih delavcih. Na festivalu bodo prikazali osem Rebićevih filmov. 

Osrednjo retrospektivo bodo posvetili srbsko-avstrijskemu režiserju Goranu Rebiću.
Elsa Okazaki/Diagonale

Pomembno mesto bo zavzela tudi zgodovinska retrospektiva, naslovljena Finale, v kateri bodo predstavili filme, ki se tako ali drugače lotevajo ideje konca, pa naj gre za finale svetovnega prvenstva v nogometu ali pa za zombijevsko apokalipso. V tej sekciji, pripravljeni v sodelovanju z arhivom nacionalne televizije ORF, bodo prikazali filme režiserjev, kot so Florian Flicker, Michael Glawogger, Jörg Kalt, Käthe Kratz, Marvin Kren, Georg Lhotsky, Sabine Marte, Andreas Prochaska, Viktoria Schmid ​in Brigitte Weich. Poseben poklon bodo medtem posvetili graškemu ustvarjalcu Bernhardu Frankfurterju (1946-1999), saj so v času od njegove smrti digitalno ohranili njegov arhiv in ga bodo na letošnjem festivalu prvič predstavili javnosti.

Ob vsem tem bo festival pospremil tudi razvejan spremljevalni program. Vrsta kulturnih ustanov v Gradcu bo tesno vpletena v dogajanje na festivalu in bodo občinstvu dale priložnost, da oglede filmov povežejo s sorodnimi dogodki. V Muzeju sodobne umetnosti se bo tako odvila razstava Anne Spanlang z naslovom Baby better have my menstruation, I ain't no museum. V Kunsthalle bo razstavljal David Reumüller, medtem ko bo v avli kina Annenhof na ogled VR-instalacija avtorice Kurdwin Ayub.  

Osrednji strokovni dogodek bo srečanje na temo pomanjkanja izobraženih filmskih delavcev v avstrijski kinematografiji, medtem ko bodo režiserke in režiserji v tekmovalnem programu v pogovorih ob projekcijah spregovorili o aktualnih temah v povezavi z avstrijskim filmom. Letošnja edicija je sicer zadnja, ki jo bosta vodila direktorja Sebastian Höglinger in Peter Schernhuber. Od poletja namreč na čelo festivala Diagonale stopata Dominik Kamalzadeh in Claudia Slanar

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta