Filmski festival v Locarnu letos s slovenskim pridihom

STA, MMAJ
07.08.2024 06:00

77. edicija festivala ob švicarsko-italijanski meji bo ponovno ponudila obilo novih filmov, poklonov klasikam svetovne kinematografije in gostovanj uglednih imen iz sveta filma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizorišče na Piazzi Grande v Locarnu je že pripravljeno na prve projekcije. 
Profimedia

Na letošnji ediciji festivala v Locarnu, ki se bo začel danes, bodo prikazali kar 225 filmov. Največjo draž dogodku dajejo odprte projekcije na trgu Piazza Grande, kjer vrtijo kombinacijo novih in klasičnih avtorskih filmov. Prizorišče z enim največjih platen na svetu lahko sprejme do 8.000 gledalcev. Tokrat bodo tu denimo predvajali filme, kot so Klavir (1993) režiserke Jane Campion, Seme svete fige (2024) Mohammada Rasoulofa in Ženska je ženska (1961) Jean-Luca Godarda.

Obilje cinefilskih odkritij

V tekmovalnem smislu pa je tudi tukaj najpomembnejša sekcija, v kateri filmi oziroma njihovi ustvarjalci tekmujejo za zlate leoparde. Tu bodo letos predstavili 17 filmskih del, med bolj znanimi omenimo celovečerce Hong Sang-sooja (By the Stream), Wang Binga (Youth: Hard Times) in angleškega eksperimentalnega filmarja Bena Riversa (Bogancloch). S tem festival ostaja zvest svoji usmeritvi, po kateri se v tej najpomembnejši sekciji posvečajo izključno avtorskemu filmu zunaj mainstreamovskih smernic. Tekmovalno žirijo letos sestavljajo avstrijska režiserka Jessica Hausner, belgijska producentka Diana Elbaum, indijska režiserka Payal Kapadia, italijanski igralec Luca Marinelli in ameriški igralec Tim Blake Nelson

Na festivalu bodo podelili tudi nekaj častnih nagrad za življenjsko delo. Te bodo letos prejeli Shah Rukh Khan, Jane Campion, Alfonso Cuaron in Irene Jacob. Vsi omenjeni bodo ob tem deležni slavnostnih projekcij. Omenimo še veliko retrospektivo ob 100-letnici studia Columbia Pictures, v sklopu katere bodo prikazali kar 44 filmov. Mini retrospektive bo deležen tudi legendarni ameriški eksperimentalni filmar Stan Brakhage

Prvi slovenski film v sekciji za otroke

V uradni program mednarodnega filmskega festivala v Locarnu Locarno Kids Screenings se je uvrstil tudi otroški film Igrišča ne damo režiserja Klemna Dvornika, o katerem ste lahko v Večeru brali včeraj. Gre za akcijsko pustolovščino o skupini dvanajstletnikov, ki se zoperstavijo odraslim in rešijo svoje igrišče pred uničenjem.

Film bo premiero doživel v nedeljo, gre pa za sploh prvi slovenski film, ki ga bodo prikazali v sekciji, namenjeni najmlajšim gledalcem. Klemen Dvornik je uvrstitev filma na festival v švicarskem Locarnu pospremil z besedami, da mu uvrstitev v to festivalsko sekcijo pomeni veliko, saj je eden izmed glavnih kriterijev pri izboru poglabljanje otrokovega razumevanja sebe in sveta. Film Igrišča ne damo bomo v slovenskih kinematografih gledali od 5. septembra dalje.

77. edicija filmskega festivala v Locarnu bo trajala 10 dni, dogodek se bo s podelitvijo nagrad zakjučil naslednjo soboto.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta