(FOTO) Poezija povezuje - že deset let

P. V.
21.03.2023 15:36

Izbor bralcev poezije v prvem desetletju prireditve je kar dober vodnik po kulturni (in širši) sceni v Mariboru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klara Širovnik 
Igor Napast

Univerzitetna knjižnica Maribor, Mariborska knjižnica in Založba Pivec so tudi danes, na prvi pomladni dan, svetovni dan poezije in rojstni dan pesnika in knjižničarja Janka Glazerja, pripravile branje poezije pred zgradbo rektorata Univerze v Mariboru.

Pobudnica javnega branja poezije v Mariboru na ta dan je ambasadorka branja Zora A. Jurič, ki je prireditev tudi letos povezovala. Scenarij sta napisala dr. Jerneja Ferlež in Borut Gombač, glavni pa so bili povabljenci s svojim izborom poezije: pesnica, antropologinja, kolumnistka dr. Ana Svetel, direktorica Umetnostne galerije Maribor Simona Vidmar Čelik, pisateljica, pesnica, dobitnica večernice Maša Ogrizek, pesnik in gledališki režiser Jan Krmelj, zgodovinar, direktor Sinagoge Maribor Boris Hajdinjak, prevajalka, kritičarka in predsednica Društva književnih prevajalcev Tanja Petrič, novinarka kulturne redakcije Večera Klara Širovnik, animatorka, članica Lutkovnega gledališča Maribor Vesna Vončina in lanski dobitnik Glazerjeve nagrade za življenjsko delo dramaturg Vili Ravnjak. Ob teh sta svoj izbor predstavili še dve letošnji častni gostji, Dragica Turjak in Milena Pivec, ki sta ob dr. Zdenki Petermanec dogodek pred desetletjem vzeli pod organizacijsko okrilje ustanov soorganizatork. Vesna Vončina in Jan Krmelj sta zbolela, zato pa se je predstavil pesnik in aktivist Tom Veber, ki je bil povabljen lani, pa zaradi bolezni ni mogel nastopiti. Glasbena gosta sta bila Boris Bobek -Boco in Miro Zavec, člana No Name Blues Banda.

Ana Svetel 
Igor Napast
Maša Ogrizek 
Igor Napast
Boris Hajdinjak 
Igor Napast

Tudi letošnje bralke in bralci poezije so potrdili, kako dober nos za izbiro nastopajočih imajo organizatorji. Praviloma gre za selekcijo, ki kaže generacijski, poklicni, idejni in seveda pesniški razpon. Dobro skombinirajo tiste, ki v mestu že štejejo (oziroma štejejo in so kakorkoli povezani z mestom), in tiste, ki obetajo. Izbor bralcev poezije v prvem desetletju je kar dober vodnik po kulturni (in širši) sceni v Mariboru. Praviloma je pester tudi izbor poezije in tudi danes je bil. Malo pomenljivih podvajanj ne škodi, sicer pa so bili izbori zelo osebno posebni.

Poslušalcev je bilo na začetku in še vsaj celo uro res zelo veliko, potem pa se je začelo redčiti. Prireditev je predvsem zaradi daljših razlag ob izboru postala precej daljša, vendar to vseeno ni pesniški maraton, ki bi omogočal in dopuščal poljuben tranzit nastopajočih in poslušalcev. Vsekakor pa je tako dober obisk prava popotnica za novo desetletje prireditev Poezija povezuje. 

Vili Ravnjak 
Igor Napast
Simona Vidmar Čelik 
Igor Napast
Zora Jurič
Igor Napast
 Boris Bobek - Boco in Miro Zavec
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.