(GLEDALIŠKA KRITIKA) Roza je nova rdeča

Petra Vidali Petra Vidali
14.03.2024 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Liza Marijina in Nataša Matjašec Rošker v predstavi Toxic sproducirata nešteto bistroumnih in dvoumnih odtenkov, podtonov, zasukov.  
Liza Marijina in Nataša Matjašec Rošker v predstavi Toxic sproducirata nešteto bistroumnih in dvoumnih odtenkov, podtonov, zasukov.  
Peter Giodani/SNG Maribor
Premiera predstave Toxic, ki jo je po romanu in dramatizaciji Eve Mahkovic avtorsko zasnovala Nataša Matjašec Rošker, je bila na Malem odru SNG Maribor 8. marca.

V nadaljevanju preberite:

Res je tudi to, da lahko ženske izpostavljeno in slavljeno govorijo o stvareh, ki so v njihovih glavah, posledica boja za pravice žensk. Včasih je veljalo, da ženske pišejo in govorijo o sebi, ker drugega tako ne znajo oziroma ne zmorejo, danes je avtofikcija cenjen žanr, marsikatera domnevna univerzalnost pa je razkrinkana kot zgolj moška. Vseeno pa se velja spomniti, da je boj za enakopravnost žensk socialni in razredni boj, Toxic pa roman/predstava, ki na primer pravi: "Ekologija in propad Zemlje me ne skrbita tako kot mnoge moje vrstnike, ker se preveč zanimam le zase. Rekla bi, da je v tem neumnost (ozkogledost), ampak tudi ponižnost, saj ne čutim možganske ali emocionalne kapacitete, da bi se lahko suvereno ukvarjala s stvarmi, ki so toliko večje od mene." Smart, ni kaj, iskrenost je eden od novih privilegijev in pravic žensk, ampak a se niso feministke borile tudi - če že ne predvsem - za to, da velike reči ne bi bile prepuščene in dovoljene samo moškim?

In ali je Toxic zato, ker ne govori velikih reči, res kritiško trivializiran in trdovratno spregledan? 
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta