(INTERVJU) Luka Zibelnik: Smejijo se ful praznemu baru

Luka Zibelnik, lektor v Clevelandu, ki slovi po tečajih slovenščine na daljavo in odkritju dveh Prešernovih rokopisov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Zibelnik med intervjujem za Fox News s Kennyjem Crumptonom 
Osebni Arhiv

Medijsko je najbolj poznan med slovenskimi lektorji po svetu, med drugim zaradi odkritja dveh Prešernovih rokopisov v Clevelandu leta 2016, pa tudi njegovi tečaji slovenščine na daljavo so kultni, mednarodno prepoznavni. Dr. Luka Zibelnik je slovenist in sociolog kulture, ki se je na svojo pot v tujino odpravil pred enajstimi leti kot novopečeni lektor slovenščine. S spoštovanjem je gledal svoje kolegice in kolege, ki so to pot opravljali že daljši čas, in se spraševal, kako bo, ko bo enkrat v povsem tujem svetu, na tuji univerzi, v tuji kulturi. ''Sedaj gledam nazaj in se mi zdi, da je minilo, kot bi mežiknil, hkrati pa se zavedam, da postajam tisti stari maček. Vsaka premestitev iz utečenega okolja je stresna in mora biti človek nanjo pripravljen, hkrati pa je polna hitrih zavojev in novih izkušenj. Srečo imam, da imam priložnost delati to, kar me veseli, in na moji poti ni polen pod nogami. Na ta način se da narediti zelo veliko, o kakšni kultnosti pa ni govoriti; vsak od nas je na svoj način poseben in se stvari loteva na svoj način,'' pravi lektor na državni univerzi v Clevelandu.

Celo dekan v mojem razredu

Na clevelandski državni univerzi ponujate izbirni tečaji za začetnike in izpopolnjevalce; za študente modernih jezikov, drugih študijskih smeri, podiplomske študente in zunanje slušatelje, prirejate pa tudi odmevne tečaje slovenščine na daljavo. Kakšen status uživa študij slovenščine na clevelandski univerzi, kakšen je interes zanj?
''Clevelandska državna univerza je bila do slovenščine zelo dobrohotna. Študij v Ameriki je plačljiv in se neredko zgodi, da razredov ne razpišejo, če ni dovolj zanimanja. Tuji jeziki v ZDA nimajo istega statusa kot v Evropi in se pogosto borijo za obstanek. Manj učeni jeziki (med njimi je tudi naš) pa so po pravilu bolj muha enoletnica, s poučevanjem so poskusili Poljaki, Slovaki, Srbi, Madžari itd. in so kmalu zaprli svoja vrata. Pomoč clevelandske državne univerze CSU je bila v tem, da je tudi v prvih letih, ko slovenščina ni dosegala kvot vpisanih rednih študentov, v slovenščino verjela, v moj razred se je vpisal celo dekan fakultete dr. Gregory Sadlek in tako pokazal svojo podporo. Z novimi spletnimi razredi, ki sem jih pripravil, pa se je vsak dvom o smiselnosti slovenščine razblinil. Sedaj se letno vpiše kakih 50 novih študentov. Težko je reči, zakaj se za jezik odločijo, ker se je na začetku vpisovalo mnogo več slovenskih potomcev, zdaj pa je velika večina študentov taka, ki s Slovenijo nima družinskih vezi. Slovenščino učim semestrsko – najbolj zagnani študenti se je lahko učijo tri leta, čeprav sta pogoj za študij le dva semestra.''
V slovenski (medijski) javnosti ste se odmevno pojavili pred tremi leti, po vašem odkritju dveh Prešernovih rokopisov v ZDA. Do zdaj nepoznani varianti rokopisov Slovesa od mladosti in Dohtarja je hranil Evgen Favetti, ameriški Slovenec, ki se ju je odločil podariti clevelandskemu Slovenskem muzeju, kjer ste prostovoljec. Kakšna je danes usoda tega odkritja? Prešernova soba v Clevelandu že obstaja? No, lani ste se bolj ukvarjali s Cankarjem kot Prešernom, kajne?
"Seveda, z dobrodelnim koncertom Vlada Kreslina leta 2016 smo za rokopisa kupili primerni vitrini (rokopisa sta zaščitena pred UV-žarki, vlago, kisikom), z denarjem in pomočjo Slovenskega narodnega doma pa smo uredili tudi sobo. Glavna otvoritev sobe je bila letos ob kulturnem dnevu, na katerem smo predstavili razstavo Prešerna v popularni glasbi, udeležil se ga je tudi darovalec gospod Evgen Favetti in povedal veliko zanimivega o njuni poti in zgodovini njegove družine.
Cankarja smo na vseh lektoratih premlevali leta 2018, takrat sem predstavil petnajst prvih izdaj, ki sem jih izbrskal v Čitalnici Slovenskega narodnega doma, in prevod odlomkov Cankarjevih del, ki smo jih skupaj s študenti prevajali na vseh lektoratih po svetu."

Cleveland - ZDA v malem

Več kot 130 let mineva, odkar so se prvi Slovenci naselili v Clevelandu. Vi ste tam od leta 2008. Cleveland je res pomembno, najpomembnejše slovensko ameriško mesto, pa ne le zaradi Melanie Trump. Slovenski narodni dom je pomembno oporišče slovenstva, tudi Slovenski muzej, cerkev, trgovine ... Biti Slovenec v Clevelandu je najbrž nekaj posebnega. Je tudi zanimanje za študij slovenščine zato kaj večje?
"Cleveland je imigrantsko mesto in je pravzaprav ZDA v malem. Tako so Slovenci le ena od mnogih etničnih skupin, ki so močno zastopani prav tukaj. Vseeno pa se kdaj pošalim in rečem, če v Clevelandu vržeš kamen, nedvomno zadeneš vsaj enega Slovenca. Velikanska skupnost je, številke se vrtijo okoli 60.000, deluje cela množica društev, dve cerkvi, slovenski narodni domovi, Slovenska pristava, Slovenski muzej in arhiv, regionalni klubi, podporne jednote (nekakšne protozavarovalnice, ki so jih ustanovili Slovenci na začetku 20. stoletja – SNPJ, KSKJ, AMLA), slovenski šoli za otroke, Slovensko-ameriško poslovno združenje, našteval bi lahko v nedogled. Ne smemo pozabiti tudi na edini generalni konzulat v zvezni državi Ohio, s katerim si medsebojno pomagamo in ki je v veliko oporo lektoratu. Tisoči s srcem delajo to, kar delam sam. Z vsemi odlično sodelujem, pripravljam dogodke – nabralo se jih je že preko 120, od akademskih preko kulturnih do zabavnih. Ameriški Slovenci so zelo močni v vseh panogah, zavedajo se svojih korenin in jih spoštujejo."

Luka Zibelnik - predavanje ob Cankarjevih dnevih lani
Osebni Arhiv
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta