(INTERVJU) Mariborsko-novosadska dirigentka in skladateljica Daniela Candillari: Da vsi ostanemo živi in zdravi!

"Nekatere operne hiše, recimo v Atlanti, pomagajo pri izdelavi mask in potrebnih varovalnih pripomočkov"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Daniela Candillari
Damjan Švarc

Že osem let živi v ZDA in je ena najbolj zaželenih dirigentk v mnogih ameriških opernih in koncertnih hišah.
Kako preživljate samoizolacijo v New Yoku, kjer živite in je situacija najtežja? Med ameriškimi zveznimi državami je menda zelo različen pristop do varovanja pred koronavirusom?
"Takoj ko so bile predstave in vaje odpovedane, sva z možem (tudi glasbenikom, op. p.) prispela v Michigan, kjer čas izolacije preživljava v naravi. Res sva imela srečo, da sva se lahko tako organizirala, kajti veliko najinih kolegov žal nima te možnosti. Ta teden smo tudi tukaj dobili navodilo, da naslednje tri tedne ne smemo iti ven, razen za res nujne opravke. Mislim, da je to podobno navodilo, kot je trenutno v Evropi. Seveda sem v rednem stiku s kolegi in prijatelji, ki so ostali v New Yorku, pa tudi s tistimi, ki so v drugih trenutnih žariščih - Seattle in Kalifornija. Vsak od nas doživlja samoizolacijo popolnoma drugače. Mogoče zato, ker sem kot študentka večino časa preživela v recimo neke vrste izolaciji, ko sem vadila klavir (dnevno po šest do osem ur si čisto sam v sobi z instrumentom), mi ti trenutki tišine niso pretežki. V običajni situaciji bi zdaj bila na vajah po šest do devet ur na dan. Seveda pogrešam sodelovanje in delo s kolegi, ampak tudi zdaj vzdržujem bolj ali manj redno disciplino. Čas na vajah sem nadomestila s tem, da naprej študiram repertoar, ki me čaka, in posvetila sem se projektom, za katere prej nisem imela časa. Ogromno berem in se učim novih stvari. Vsak dan tudi grem na sprehode in poskusim izkoristiti ta čas produktivno."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta