Kako lahko umetnost pomaga pri skrbi za druge (in zase)

P. V.
24.05.2024 06:00

Raziskovalna umetniška rezidenca Izgradnja skrbstva v okviru rezidenčne platforme SobaZaGosteMaribor gosti pet umetnic, raziskovalk in aktivistk

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
(Od leve) Vitória Monteiro, Teri Szűcs, Daria Khrystych, Martyna Miller in Eszter Kállay s hčerko
Janez Klenovšek

Med 13. majem in 16. junijem je v okviru rezidenčne platforme SobaZaGosteMaribor Pekarne Magdalenske mreže raziskovalna umetniška rezidenca Izgradnja skrbstva/Constructing Care. V Mariboru gostuje pet umetnic in raziskovalk, ki delujejo v različnih umetniških disciplinah in okoljih. Kar povezuje Eszter Kállay ter Teri Szűcs iz Madžarske, Dario Khrystych iz Ukrajine, Martyno Miller iz Poljske, Vitório Monteiro iz Brazilije in kar je tudi glavni poudarek projekta Izgradnja skrbstva, pa je raziskovanje povezav med skrbstvenim delom in umetnostjo.

"Skrb(stvo) je težavna beseda, težko jo je uporabiti, težko jo je prevesti, hkrati pa je tudi zelo širok pojem, ki se tiče prav vseh. V času rezidence si bomo skupaj ogledali njene pomenske plasti, ki vključujejo tako skrb za bolne in ostarele, vzgojo otrok, zagotavljanje dobrega počutja nas samih in naših skupnosti kot prevzemanje odgovornosti za naše naravno okolje. Pogovoriti se moramo tudi o institucijah skrbi in jih kritično prevprašati.

Cilj rezidence ni spodbujanje ustvarjanja novih, individualnih del, temveč skupno razmišljanje in načrtovanje sodelovanja za prihodnost. Obravnavale bomo vprašanja globalne krize skrbstva iz lokalne perspektive, s posebnim poudarkom na Mariboru: od osebnih in medosebnih izkušenj s skrbstvom do političnih razsežnosti krize skrbstva, kot so pomanjkanje ustrezne podpore držav, povezava med zaposlenimi v skrbstvenem delu in migracijami, feminizirano delo na področju skrbstva ter spolni vidiki nevidnega, neplačanega dela v skrbstvu. Rezidentke vabimo, da poskusijo odpreti trajnejši razmislek o tem, kako lahko ustvarjalne intervencije, na umetnosti temelječe raziskave in skupnostne umetniške prakse vplivajo na lokalne skupnosti in širšo družbo," so ob projektu zapisali v Pekarni.

V času trajanja projekta pripravljajo pester program, ki je v veliki meri odprt za širšo javnost. Pretekli teden so se rezidentke predstavile najprej na novinarski konferenci in potem še na posebnem večeru vsaka s svojim delom.

Eszter Kállay je pesnica, vizualna umetnica, prevajalka in feministična aktivistka. Je avtorica dveh pesniških zbirk, v madžarščino je prevedla roman Bernardine Evaristo. Zaposlena je v združenju EMMA, nacionalni ženski organizaciji, ki si prizadeva za temeljne pravice in socialno enakost žensk.

Daria Khrystych je aktivistka, neodvisna raziskovalka in družbeno angažirana umetnica. Zanimajo jo odnosi med dinamiko moči in družbenopolitičnimi gibanji od spodaj navzgor. Išče alternativne protikapitalistične, protirasistične, nepatriarhalne, queerovske, dekolonialne pobude in prakse za ponovno ustvarjanje prihodnosti.

Martyna Miller je interdisciplinarna umetnica, filmska ustvarjalka in antropologinja. V svojih projektih raziskuje odnos med spominom in telesom. Zanima jo odnos med naravo in skupnostjo v procesih zdravljenja, produkcije in transformacije. Njeni nedavni projekti analizirajo individualne in kolektivne odnose z vodo in oceanom ter vstopajo v prostor hidroaktivizma.

Vitória Monteiro izhaja iz gledališke in uprizoritvene scene v Braziliji. Ne ukvarja se le z različnimi umetniškimi mediji, temveč ustvarja transmedialne raziskovalne projekte, ki z umetnostjo zapolnjujejo vrzeli v zgodovini.

Teri Szűcs je pisateljica, kritičarka, kustosinja in neodvisna raziskovalka iz Madžarske. Objavila in uredila je knjige s področja študij spomina in literature. Je avtorica knjig The History of Forgetting - The Witness of the Holocaust in Literary Works in My Memory Returned to Me. Zadnjih pet let se ukvarja z oskrbo na domu za dementne osebe. Začela je pisati avtobiografsko serijo z namenom zbiranja in pripovedovanja izkušenj in dogodivščin s področja opravljanja skrbstvenega dela.

Kot je bilo na predstavitvi še enkrat izpostavljeno, namen tokratne rezidence ni produkt, ki bi ga predstavili in promovirali, cilj je rezidentkam in skupnosti ponuditi poligon za razmislek o praksi in teoriji skrbstva, s tem pa seveda vplivati na nadaljnje razumevanje in izvajanje skrbi na različnih področjih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta