Kibla Portal: Življenje v nizu kriz, ki se jih niti ne zavedamo več

Petra Zemljič Petra Zemljič
10.10.2019 20:31

Mednarodna skupinska interdisciplinarna razstava sodobne umetnosti Napeta sedanjost izpostavlja odločilno pomembnost "zdaj" v času, ko je popularno prodajati prihodnost, ki ne pomeni nič drugega kot eskapizem v večno nedosegljiv jutri

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kuratorji razstave so (od leve) Peter Tomaž Dobrila, Aleksandra Kostić in Živa Kleindienst, Salvatore Vitale, Michael Takeo Magruder ter Barbora Kleinhamplova pa so umetniki, ki razstavljajo dela v Mariboru. 
Andrej Petelinšek

Kulturno-izobraževalno društvo Kibla danes ob 19. uri odpira mednarodno skupinsko razstavo sodobne umetnosti Napeta sedanjost, zadnjo v seriji velikih mednarodnih razstav v okviru štiriletnega projekta Tvegaj spremembo (2016-2020). V razstavišču Kibla Portal bodo predstavili 27 umetnikov in umetnic, interdisciplinarnih kolektivov in umetniških skupin iz Slovenije, Velike Britanije, Švice, Italije, Švedske, Češke, Kolumbije, Nemčije, Združenih držav Amerike, Bosne in Hercegovine, Srbije in Hrvaške. Razstava Napeta sedanjost izpostavlja odločilno pomembnost "zdaj" v času, ko je popularno prodajati prihodnost, ki ne pomeni nič drugega kot eskapizem v večno nedosegljiv jutri. Kuratorji razstave so Aleksandra Kostić, Živa Kleindienst in Peter Tomaž Dobrila.

Ohranjanje navezave

Aleksandra Kostić izpostavi velikost projekta, tako v smislu partnerjev kot kvadrature razstavišča in števila umetnikov. "Trudimo se, da bi zajeli vse, ne izključujemo klasičnih medijev, ne najnovejših. V projektu sodelujeta tudi dve pomembni galeriji, Muzej moderne in sodobne umetnosti z Reke in Muzej sodobne umetnosti Vojvodine. Obe galeriji ustvarjata na podoben način v velikem formatu in še, leta 2020 bo Reka EPK, leta 2021 pa Novi Sad. Zato je to tudi dobra postjugoslovanska, postsocialistična navezava, ki jo ohranjamo."

Širok nabor medijev

Dela, ki jih predstavljamo, so zelo široka v velikem naboru medijev, od novomedijskih instalacij, interaktivnih, zvočnih, podatkovne vizualizacije, do fotografskih mapiranj, klasične fotografije, slikarstva, risbe, skulpture in tako naprej. "Vse skupaj pa gre v kontekst z vsebino. Različne pristope združujemo. Vsebinski del govori o večplastnem problemu, s katerim se soočamo. Gre za tukaj in zdaj, govorimo o svetu, kjer živimo skozi kontinuiran niz kriz, takšnih ali drugačnih, v svetu, kjer smo priča vzponu neofašizmov in vedno strožjega nadzora na različnih nivojih. Nekatere zadeve so tako abstraktne v tem infrastrukturnem sistemu, da se jih več ne zavedamo. Tu je tudi problem sovražnega govora. Živimo v svetu, kjer je gibanje odprto za vse, a se hkrati intenzivno nadzoruje. Ta razstava izpostavlja tudi to. Smo v postranzicijskem okolju, kjer pa so razlike med revnimi in bogatimi vedno večje in vplivajo na mentalno stanje prebivalcev, na ekonomske pogoje življenja," o razkroju socialne države še govori Kleindienstova.
Razstava bo na ogled od 28. decembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta