Kiblix: O virtualnih svetovih v "najbolj virtualnem letu"

Petra Zemljič
02.12.2020 17:00
Festival bo do februarja prihodnje leto kritično ocenjeval presečišča in ločnice med virtualnim in fizičnim
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Untold Garden, Siljelinjer Lines of Demarcation
Arhiv Kiblix

Mednarodni festival umetnosti, tehnologije in znanosti Kiblix bo letos potekal v novi hibridni obliki, so sporočili iz Kible. Začel se je s preddogodki 24. novembra, programsko težišče pa bo v decembru in februarja prihodnje leto. V skladu s Kiblinim dolgoročnim vsebinsko-raziskovalnim fokusom na tehnologije razširjene resničnosti (XR) in zavedanjem, da je leto 2020 najbolj "virtualno leto" do zdaj, kuratorska ekipa, ki jo sestavljajo Živa Kleindienst, Tadej Vindiš, Peter Tomaž Dobrila in Aleksandra Kostič, v središče letošnje edicije festivala postavlja vprašanje: kateri in kakšni so virtualni svetovi danes?

"Tukaj ne gre za vprašanje fascinacije nad tehnologijo kot tako, temveč za kritično vrednotenje presečišč in ločnic med virtualnim in fizičnim. Na eni strani se namreč soočamo z neizprosno ambicijo industrije po razvoju prepričljivih tehnologij, ki oblikujejo virtualno tako, da to v celoti prevzema, nadzira in podreja fizično, medtem ko na drugi strani nenehno blažimo nekompatibilnost tehnologije z našo materialno realnostjo. Kiblix 2020 tako v središče postavlja izkušnjo človeka - z vsemi materialnimi omejitvami in družbeno-političnimi okoliščinami, ki pogojujejo telo - pri čemer virtualna okolja razumemo kot prostore spekulativnih realnosti, spremenljivih identitet in hkrati vedno bolj perečih družbenih transformacij," je zapisala ekipa ob rob festivalu.

Kiblix 2020 je tudi del projekta RUK, mreže raziskovalnih centrov na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije in v tem interdisciplinarnem trikotniku (ob Kibli še trboveljski Delavski dom in koprska Pina) razvijajo inovativne produkte in storitve za humano tehnologijo prihodnosti. Projekt sofinancirata naša država in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Vsi njihovi programi so za zdaj še v razvoju, bolj ali manj pa se dotikajo vprašanja, na kakšen način lahko nadomestimo fizično prezenco človeka in ali ima tehnologija opcijo, da dotike vrača.

Sphere3, Sector Plasmonika, Tanja Vujinović
Arhiv Kiblix

Trenutno Kiblix ponuja spletne pogovore z mednarodnimi gosti, ki se iz različnih pozicij neposredno odzivajo na osrednje vprašanje festivala in analizirajo večplastnost sodobnih virtualnih okolij, tudi glede na čas pandemije. Prvega v seriji, na temo digitalne intimnosti, bo 8. decembra moderirala Ghislaine Boddington, soustanoviteljica in kreativna direktorica podjetja body>data>space v Londonu. Žiga Pavlovič, kreativni vodja novega Kiblinega laboratorija za tehnologije razširjene resničnosti (XR) KIBLA2LAB, bo z gosti iskal odgovore na izzive XR industrije, izobraževanja in razvoja kadrov na področju novih tehnologij. "Razvijamo načine, kako povišati prenos socialnega občutka preko digitalnih vsebin. V tem času fizične distance se moramo še bolj truditi, da vzpodbujamo socialno bližino," je izpostavil na predstavitvi festivala. Spletni pogovori, ki bodo potekali v živo, se bodo nadaljevali v januarju in februarju, ob osrednjem programu pa bodo na primer tudi spletne delavnice animacijskih in ustvarjalnih računalniških tehnik, ki jih bo vodil multimedijski umetnik Jože Slaček.

Umetniško-raziskovalni projekti bodo v celoti predstavljeni na spletu, kolikor bo to mogoče, pa tudi fizično v Kiblinem razstavišču Portal v Valvasorjevi ulici, predvidoma februarja. Za zdaj pa bodo na spletu predstavili delo Tanje Vujinović, projekt Untold Garden (Max Čelar in Jakob Skote v sodelovanju s Sebastianom Dahlqvistom), Marka Farida, Anžeta Severja in Valerie Wolf Gang.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta