Klasika danes? Jutri?

Jutri koncert slovitega avstrijskega ansambla Oberton
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Godalni oktet Oberton iz Gradca
Epeka

Združenje Epeka že tretje leto v Mariboru organizira koncertni cikel klasične glasbe Klasika danes? Jutri? Njegov umetniški vodja in pobudnik je saksofonist, pedagog in producent Sašo Fekonja. Kot je dejal ob lanski izdaji, ki je prinesla štiri koncerte v KGB in Minoritih, si želijo "razelititi klasično glasbo, ki se je znašla v krizi nekoč močne identitete". Sodelujejo predvsem z mladimi glasbeniki, gostili pa so že številna znana, obetavna imena. Cikel se začne jutri, 3. decembra, v spletnem okolju ob 20. uri s koncertom mednarodno uveljavljenega godalnega okteta Oberton iz Gradca. Sestavlja ga skupina entuziastov, študentov na graški Kunstuniversität. Oberton redno nastopa po Evropi in sodeluje z eminentnimi glasbeniki. Na posebnem on-line koncertu, ki so ga pripravili za koncertni cikel Klasika danes? Jutri?, bodo izvedli dela Rimskega - Korsakova, Franza Schuberta in Astorja Piazzolle.

"Na koncertnem področju je z izjemo kratkega obdobja poleti bilo kar strašljivo prazno. Kot organizator in hkrati kot nastopajoči razumem vse težave, ki trenutno spremljajo našo branžo, in skušam ohraniti trezno glavo, čeprav je včasih zelo težko. Najhujša je negotovost, saj so se ukrepi nenehno spreminjali in je bilo izredno težko vnaprej planirati dogodke," pravi Sašo Fekonja, po končanem študiju v Celovcu in Gradcu že tretje leto učitelj saksofona na glasbenih šolah v Murski Soboti in Lendavi, član zasedbe Groovocado in organizator glasbenih in kulturnih projektov. "Ker organizacija vedno za seboj potegne veliko dela in tudi stroškov, ki se v primeru odpovedi ali novega termina nikoli zares v celoti ne povrnejo, smo velikokrat s končno odločitvijo čakali do zadnjega trenutka, nato pa z rešitvami improvizirali. A nočemo se ustaviti. Sam sem sicer nekoliko skeptičen do on-line koncertov, ker koncertna izkušnja preprosto ni popolna. Včasih človeka že dejstvo, da se je moral za koncert prestaviti iz dnevne sobe na prizorišče, potem kar malce prisili, da bolj pozorno posluša in od koncerta potegne več. Tukaj je tudi akustika koncertnih dvoran, živ zvok inštrumentov ...

A v tej situaciji ni niti malo težko sprejeti teh kompromisov, ker je nujno ohraniti ustvarjanje. Poleg tega kultura lahko v teh psihično napornih časih ponudi varno zatočišče za oddih od vsega kaosa. Želel bi si, da to izkoristi več ljudi."

Kot pravi, je marsikdo čudno gledal, ko je govoril o "klasičnih" koncertih v KGB-ju, crossoverju jazza in klasike v Minoritih in podobno. "Lotil sem se projekta kot eksperimenta in bilo je veliko pozitivnih odzivov. Publika se počasi, a vztrajno veča. Imamo tudi že nekaj stalnih obiskovalcev, ki vedno pripeljejo še koga zraven. Motivacija, ideje, načrti za prihodnost so, mislim, da so zgrajeni tudi trdni temelji," pravi pred letošnjo izdajo Sašo Fekonja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta