Klovnbuf: v znamenju iskanja ravnotežja

mh
11.06.2021 16:31
Letos kar dvakrat v Ljubljani - med 12. in 19. junijem ter med 25. julijem in 1. avgustom med nebom in zemljo, med cirkusom in drugimi žanrskimi zvrstmi, med normalnostjo hrepenenja in nenormalnostjo bivanja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival Klovnbuf
Ilaria Costanzo

Festival Klovnbuf v Ljubljani se v svoji 14. izdaji predstavlja kar dvakrat zapored, med 12. in 19. junijem ter med 25. julijem in 1. avgustom. V letošnjem letu poteka v znamenju iskanja ravnotežja, in sicer med nebom in zemljo, med cirkusom in drugimi žanrskimi zvrstmi, med normalnostjo hrepenenja in nenormalnostjo bivanja, življenja. Mali človek je v postpandemičnem svetu popolnoma izgubljen, zato je treba poiskati novo ravnovesje sil, pri čemer so najbolj na udaru ravno človekove vrline, vrednote, spretnosti, sposobnosti, imaginacija, telo, um in srce.

Festival, ki se začne danes, kot vsako leto prinaša živo in atraktivno zmes različnih jezikov sodobnega cirkusa, ki jih v Sloveniji redko vidimo in ki so razporejene po različnih lokacijah Ljubljane, kar skupaj tvori pravo malo cirkuško transverzalo od Fužinskega gradu, parka Tabor, Kongresnega trga, centra Skala, Plesnega teatra Ljubljana do Stare mestne elektrarne - Elektra Ljubljana. Klovnbuf v obeh različicah vsebuje predstave najatraktivnejših domačih in tujih umetnikov. Medtem ko se bo prvi festivalski sklop osredotočil na mednarodne umetnike, bo drugi potekal v znamenju slovenskih ustvarjalcev sodobnega cirkusa in drugih žanrov. V program so poleg predstav vključene predstavitve del v nastajanju, rezidenčni program in specializirane delavnice. Na ljubljanske poletne odre, trge in ploščadi Klovnbuf poleg vrhunskih veščin sodobnega cirkusa vnaša tudi vse tisto, kar v zadnjem času najbolj pogrešamo: magijo, vrline, iluzijo in predanost, ki v iskanje ravnotežja vnaša neko novo ravnovesje, pravijo pred festivalom producenti zavoda Bufeto.

V prvem programskem sklopu letošnjega festivala izpostavljajo Neuravnoteženo Nicolasa Fraiseauja, enega najperspektivnejših cirkuških umetnikov svoje generacije v Franciji. Predstava se odvija nekje med poezijo in absurdom in deluje kot sodobna francoska igra uravnoteženja cirkusanta skozi različne postopke, poizkuse in stanja. Tangram žonglerja Stefana Singa in balerine Cristiane Casadio, nemško-italijanske naveze, premika meje novega cirkusa plesa in fizičnega gledališča. Lani je zaradi pandemije ni bilo mogoče izvesti pred publiko, ogledati si jo je bilo mogoče le na platnu; tokrat pa v živo. Lyapunov so skupina šestih umetnikov iz Belgije, ki se med seboj dopolnjujejo: glasbenik, letalec na navpični vrvi, letalec z zamahom v oblaku, dva "highlinerja" in en sprehajalec po vrvi. V prostoru se njihove različne valovne dolžine med seboj prepletajo, povezujejo, trčijo druga v drugo in na ta način tvorijo novo unikatno kompozicijo v interakciji s publiko. V Ljubljano prihajajo s Teorijo strun.

Producent festivala je zavod Bufeto, koproducenti pa Bunker - Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče, Pionirski dom, Skala - Mladinska ulična vzgoja, Teatro Matita, Plesni teater Ljubljana in Cankarjev dom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta